Eğitim Sitesi

Malikane Sistemi Nedir? Malikane Sistemi Hakkında Kısaca Bilgi

Malikane Sistemi Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Malikane Sistemi:

Malikane sistemi iltizam sisteminin devamlılığını sağlamak amacı ile oluşturulan bir sistemdir. İltizam sisteminde devletin geliri olan vergiler bir bedel karşılığında kişilere devredilerek toplanmaktaydı. Amacı, devletin toplamakta zorlandığı vergileri kısa sürede toplu olarak elde etmesiydi.

Malikane sistemi ise vergi toplama hakkının süresiz olarak satılmasıdır. Osmanlı Devleti paraya çok ihtiyaç duyduğu dönemlerde böyle bir uygulamaya giderek bazı bölgelerin vergi haklarını süresiz devretmiştir. Bu süresizlik hayat boyu ile sınırlıdır. Yani kişi öldüğünde vergi hakkını devlet tekrar başkasına satabilir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Papaz: Hristiyanların din adamı.

    Diba: Altın ve gümüş işlemeli bir tür ipek kumaş.

    İstiklal Mahkemeleri: TBMM'nin 18 Eylül 1920 tarihinde kabul ettiği bir yasayla kurulan olağanüstü yargı organıdır. Vatana ihanet suçları ile asker kaçaklarını yargılamak üzere kurulan bu mahkemeler TBMM adına yargılama yapmaktaydılar, bu nedenle kararları kesindi. Üyeleri TBMM'den seçilen bu mahkemeler, Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın ardından; Şeyh Said Ayaklanması, Atatürk'e Süikast Girişimi ve Menemen Olayı'nda tekrar tekrar görev yapmıştır.

    Sidre: Değerli bir ağaç türü.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü