Eğitim Sitesi

İstiklal Mahkemeleri Nedir? İstiklal Mahkemeleri Hakkında Kısaca Bilgi

İstiklal Mahkemeleri Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak İstiklal Mahkemeleri:

TBMM'nin 18 Eylül 1920 tarihinde kabul ettiği bir yasayla kurulan olağanüstü yargı organıdır. Vatana ihanet suçları ile asker kaçaklarını yargılamak üzere kurulan bu mahkemeler TBMM adına yargılama yapmaktaydılar, bu nedenle kararları kesindi. Üyeleri TBMM'den seçilen bu mahkemeler, Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın ardından; Şeyh Said Ayaklanması, Atatürk'e Süikast Girişimi ve Menemen Olayı'nda tekrar tekrar görev yapmıştır.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Alay: Onluk kuruluş düzenini benimseyen bir çok orduda; mangalar takımları, takımlar bölükleri, bölükler taburları ve taburlar alayları oluşturur. Destek kıtaları ile birlikte kendi kendine yeterli bir birliktir. Komutanları albay rütbesindeki subaylardır.

    Otorite: Buyurma, yönetim ve yaptırma gücü.

    Divan-ı Saltanat: Türkiye Selçuklu Devleti'nde askeri, idari, mali ve hukuki bütün devlet işlerinin karara bağlandığı ve en yüksek yönetim organına Divân-ı Saltanat veya Divân-ı Alâ denmiştir. Divân-ı Saltanat ve Divân-ı Alâ günümüzdeki bakanlar kurulu gibi çalışmıştır. Divân-ı Saltanat'a sultandan sonra devletin en yetkili kişisi olan vezir başkanlık etmiştir.

    Bürokrasi: 1.Genellikle devlet hizmetinde belirlenmiş genel kurallar ve işleyiş ilkelerine göre çalışan görevliler grubudur. Aşağıdan yukarıya doğru piramit özelliğinde hiyerarşik bir örgütlenme yapısı vardır. Bürokratlar baştaki yöneticilere göre değil, var olan sisteme ve kurallara uygun olarak çalışırlar. 2.Devletle ilgili işlerin yürütülmesinde yönetimin aşırı ölçüde etkili olması.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü