Eğitim Sitesi

Evkaf Nedir? Evkaf Hakkında Kısaca Bilgi

Evkaf Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Evkaf:

Vakıf kelimesinin çoğuludur.Vakıflar, vakfedilen şeyler anlamındadır. İslam kültüründe, eğitsel, toplumsal, dinsel ve kültürel gereksinmeleri karşılamak amacıyla kurulan örgütlere vakıf denilir. Vakıf örgütlerine bağışlanan veya ayrılan mal ve gelirlere de evkaf denilir. Vakıflar imaret, han, hamam, yol, köprü, kervansaray, çeşme, camii, medrese, aşevi, şifahane ve mescit gibi binaları inşa etmek ve işletmek amacıyla örgütlenirlerdi. Vakıflara bağışlanan mallara ve paralara devlet karışmaz ve el koymazdı.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Evkaf:

Vakıfların hepsi, tümüdür. Bu günkü Vakıflar Genel Müdürlüğü.

 

Hukuk Terimi Olarak Evkaf:

vakıflar

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Evkaf:

1- Vakıflar.

2- Vakıf mallarını yöneten kuruluş.

 

Sanat Terimi Olarak Evkaf:

Vakıfların hepsi, tümüdür. Bu günkü Vakıflar Genel Müdürlüğü.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Evkaf:

Vakıflar. Vakıf mallarını yöneten kuruluş.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Kazasker: İlim, din ve yargı bakımından en büyük rütbe. Aslı kadıasker olan, Osmanlı Dönemi'nde, kadıların başında bulunan, askerlerle ilgili şeriat sorunlarını çözüme bağlamakla yükümlü, belli bir aşamaya kadar olan kadıları ve müderrisleri atamaya yetkili, ilmiye sınıfının yüksek aşamasında bulunan ve Divan-ı Hümayun'un üyesi olan devlet görevlisidir. Başlangıçta yalnızca Rumeli Kazaskeri varken daha sonra Anadolu Kazaskerliğide oluşturulmuştur. Kıdemce her zaman Rumeli Kazaskeri üstündür.

    Hürriyet Ve İtilaf Fırkası: 1911-1922 yıllarında Osmanlı Devleti'nde etkinlik gösteren İngiliz yanlısı, siyasal İslamcı bir partidir. İttihat ve Terakki Fırkası'na karşı 31 Mart Ayaklanması'nı çıkaran Ahrar Partisi'nin yerine kurulmuştur. 30 Ekim 1918'de Mondros Ateşkes Antlaşması'nın imzalanmasından sonra, Sulh ve Selamet-i Osmaniye Fırkası ile birleşerek iktidara geldi. Ulusal Mücadele'ye karşı Anlaşma Devletleri ile işbirliği yapmışlardır.

    Hanedan: Mutlakıyet yönetimlerinde devlet başkanlığını, hükümdarlığı elinde tutan aile. Hükümdar, devlet büyüğü vb. bir kişiye dayanan soy, büyük köklü aile, ocak.

    Tarih Felsefesi: Toplumların değişimini ve gelişimini etkileyen faktörlerin araştırılması, değişimin anlamı ve insanlığın geleceği üzerine çeşitli düşünceler ileri sürülmesidir. Tarih felsefesi, öncelikle medeniyet ve tarihin gelişimine etkileyen olguları arar. Tarihte ne olup bittiğinden çok olayların nedenlerini araştırır. İnsanoğluna, medeniyetlere ait kültürel olguları belirlemeye çalışır. Aslında, Tarihi tecrübeleri günümüz meselelerinin çözümü için yeniden yorumlamaya Tarih Felsefesi denir. Zaten bu aynı zamanda Tarihin amacını oluşturur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü