Eğitim Sitesi

Hanedan Nedir? Hanedan Hakkında Kısaca Bilgi

Hanedan Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Hanedan:

Mutlakıyet yönetimlerinde devlet başkanlığını, hükümdarlığı elinde tutan aile. Hükümdar, devlet büyüğü vb. bir kişiye dayanan soy, büyük köklü aile, ocak.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Hanedan:

Soylu ve büyük aile.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Hanedan:

Hükümdar, devlet büyüğü vb. bir kişiye dayanan soy, büyük aile.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Hammurabi Yasaları: Günümüze kadar ulaşmış, en eski, en eksiksiz ve kusursuz Babil yasalarıdır. Hammurabi'nin hükümdarlığının sonlarında onun yargıç olarak verdiği yargısal kararların derlenmesiyle ortaya çıkmıştır. Kabile geleneklerinin çok ötesinde bir gelişme düzeyini yansıtan yasalar kan davasını ve kişisel misillemeyi kabul etmezken, kısasa kısas (göze göz, dişe diş) ilkesine dayanmıştır. Halkın görebileceği bir yere 2.5 metre yüksekliğinde, 28 sütun üzerine yazılmıştır. 280'den çok maddeden oluşan bu yasalarda, usül, ceza, medeni hukuk ve kamu hukuku ile ilgili hükümler yer almıştır.

    Kızıl Elma: Eski Türklerde varılması gereken yüce hedef. Bütün Türklerin bir araya toplanması ülküsü. Yeryüzünde bütün Türklerin birleşip kuracakları yeri belirsiz ülke. Osmanlı Türkleri tarafından Roma'ya da (hedef seçildiği için) bu ad verilmiştir.

    İbrişim: İpeğin kalınca bükülmesiyle elde edilen iplik.

    Faziletlû: İlim adamları için kullanılan unvanlardan biri. (Faziletli, erdemli).

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü