Eğitim Sitesi

Karkas Nedir? Karkas Hakkında Kısaca Bilgi

Karkas Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Karkas:

Ahşap, çelik ya da betondan iskelet yapı.

 

Mutfak - Yemek Terimi Olarak Karkas:

Kasaplık hayvanların kesiminden sonraki bütün hali. Dana ve sığırlar yarım karkas, kuzu ve koyunlar kasaplara yarım karkas olarak satılır. Yani derisi yüzülmüş, işkembesi çıkarılmış ve sakatatları alınmış bütün ve kemikli et.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Karkas:

1- İskelet, bir yapının betonarme, çelik, ahşap gibi taşıyıcı sistemi.

2- İskeletli bir strüktünün, taşıyıcı bölümlerinin hepsine verilen ad.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Karkas:

Bir yapının taşıyıcı öğelerinin tümüne verilen ad; iskelet.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Frotaj: Otomatizm doğrultusunda çalışan Gerçeküstücü sanatçıların uyguladığı "sürtme" tekniği. Ernst tarafından geliştirilen bu teknikte ahşap, taş ya da dokuma gibi dokulu bir yüzey üstüne yerleştirilen kağıda siyah ya da renkli bir malzeme sürtülerek dokunun kağıda geçmesi sağlanır. Böyle elde edilen rastlantısal desenler resimsel tasarımın temelini oluşturur. Türkçe'de "sürtme" ya da "ovalama" terimleriyle de karşılanır.

    Dekorasyon: 1. Dekor yapma işi, iç mimari, süsleme. 2. Bir bina içi veya dışının sanat eseri, eşya ya da mobilyalarla süslenerek düzenlenmesi işi.

    Estetiksel Değerlendirme: Bir sanat yapıtında gerçeklikteki görüşlerin tanınıp tanınmasına yönelik bildirimin ayrılmaz parçası. Sanat yapıtında Estetiksel Değerlendirme ile hakikat, sanat yapıtının düşünce kapsamını var eden, diyalektik bir birlik oluştururlar. Estetiksel Değerlendirme her şeyden önce, estetiksel değer; güzel, trajik, komik vb. kategorileriyle ilintilidir.

    Altı Dayanaklı Cami: Merkezi planlı, üzerini örten büyük kubbesi altı sütun ya da paye tarafından taşınan cami tipidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü