Eğitim Sitesi

ZLR (Zomm Lens Reflex) Nedir? ZLR (Zomm Lens Reflex) Hakkında Kısaca Bilgi

ZLR (Zomm Lens Reflex) Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak ZLR (Zomm Lens Reflex):

Olympus'un bazı kameralarında kullandığı bir teknolojiyi ifade etmektedir. SLR tip kameralar değişebilen objektifler kullanırken ZLR tip kameralar değiştirilemeyen zoom objektifler kullanır.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Diyafram (f) Değeri: 1- Objektifin açıklığını ifade eden sayısal değerdir. Objektifin odak uzaklığı veya boyutu ne olursa olsun, eşit "f" değerlerinde filmin üzerine düşen ışık miktarı her zaman aynı olacaktır. Diyafram değeri ne kadar küçük bir rakamsa (örneğin f/2) objektif açıklığı o kadar büyük olur ve daha çok ışık girişine olanak verir. Rakam büyüdükçe (f/22 gibi) metal levhalar kısılır ve objektiften giren ışık azalır. 2- Diyafram çeşitli açıklık durumlarını simgeleyen sayılar. Diyafram değeri, objektif çapının, diyafram açıklığı çapına bölünmesi ile bulunur. Belirli bir diyafram değerine sahip tüm objektiflerin, o değerde, aynı miktarda ışık geçirmeleri gerekir. Diyafram değerlerinin sayısal olarak yükselmesi, makineye girecek ışığın azalacağını, küçülmesi ise artacağını gösterir.

    Örtücü (Enstantane) Hızı Öncelikli Çekim (TV): Bazen yapılacak çekimin özelliği nedeniyle örtücü hızının belirlenmesi önem kazanır. Fotoğraf makinesi bu durumlarda örtücü hızı öncelikli konuma getirilerek, fotoğrafçının öncelikle örtücü hızını ayarlaması sağlanır ve makine bu hıza göre uygun diyafram açıklığını otomatik olarak verir.

    Pozometre ((Işıkölçer): Fotoğrafı çekilecek bir cisim üzerine düşen ya da ondan yansıyan ışığın yoğunluğunu ölçen ve bu ölçüme göre pozlama değeri belirleyen aksesuardır. Çalışma prensibine göre temel olarak ikiye ayrılır; 1- Düşen ışığı ölçenler: Objenin üzerine gelen ışığı ölçer. Önerdiği enstantane/diyafram değerlerini ayrıca makinede ayarlamak gerekir. 2- Yansıyan Işığı Ölçenler: Bu pozometre türü objeden yansıyan ışığı ölçmektedir. Makinenin içerisinde yer alabildiği gibi ayrıca bir araç olarak da kullanılabilmektedir.

    Perspektif Kontrolü: Bazı objektif veya fotoğraf makinelerinde, film yüzeyini objeye paralel hale getirmek üzere mercek kaydırılabilir. Böylece perspektif nedeniyle oluşan belirgin bozunmalar engellenebilir. Bu özellik sayesinde, mimari fotoğraflardaki "düşen çizgiler" engellenebilmekte veya manzara fotoğraflarında alan derinliği maksimuma çıkarılabilmektedir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü