Eğitim Sitesi

Pozometre ((Işıkölçer) Nedir? Pozometre ((Işıkölçer) Hakkında Kısaca Bilgi

Pozometre ((Işıkölçer) Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Pozometre ((Işıkölçer):

Fotoğrafı çekilecek bir cisim üzerine düşen ya da ondan yansıyan ışığın yoğunluğunu ölçen ve bu ölçüme göre pozlama değeri belirleyen aksesuardır. Çalışma prensibine göre temel olarak ikiye ayrılır;

1- Düşen ışığı ölçenler: Objenin üzerine gelen ışığı ölçer. Önerdiği enstantane/diyafram değerlerini ayrıca makinede ayarlamak gerekir.

2- Yansıyan Işığı Ölçenler: Bu pozometre türü objeden yansıyan ışığı ölçmektedir. Makinenin içerisinde yer alabildiği gibi ayrıca bir araç olarak da kullanılabilmektedir.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    ISO Değeri: Zamanında fotoğraf filmi için kullanılan şimdi ise algılayıcılarda karşımıza çıkan ISO kavramı, ışığa duyarlılığı simgelemektedir. ISO 100, 200, 400 şeklinde ilerleyen değerlerin yanı sıra gelişmiş sistemlerde ara değerler de görmek mümkün. ISO değerindeki artış aynı ışık miktarına sahip ortamda pozlama süresini düşürür. ISO değeri arttıkça fotoğraftaki kumlanma belirginleşir ve genellikle ISO 800 seviyesinden sonra kaçınılmaz bir hal alır.

    Kablo Deklanşörü: Uzun süreli pozlamalarda, kısa süreli pozlamanın aksine fotoğraf makinesinin hareketi fotoğrafta fark edilir. Bu sorunu ortadan kaldırmak için makine bir tripod (üçayak) üzerine yerleştirilmeli ya da kablo deklanşörü kullanılmalıdır. Kablo deklanşörünün vidalı ucu vardır ve bu uç deklanşöre sıkıştırılır. Kablo deklanşörüne göre yapılmamış bir makinede muhtemelen (kablolu veya kızılötesi ışınlarla çalışan bir düzenek gibi) başka bir kullanım yöntemi vardır. (cable release)

    Yaprak Örtücü: Objektif içine yerleştirilmiş merkezden dışa açılıp, dıştan merkeze doğru kapanan ve metal yaprakçıklardan yapılmış örtücü türü.(between the lens shutter)

    Akromatik: Beyaz ışığı çözümlemeden geçiren; renksemez. / Kromatik renklerin dışında kalan siyah, beyaz ve gri. / Kromatik görüntü bozulmasına karşı gerekli düzeltme yapılmış objektif. bkz akromatik objektif. (achromatic)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü