Eğitim Sitesi

Perspektif Kontrolü Nedir? Perspektif Kontrolü Hakkında Kısaca Bilgi

Perspektif Kontrolü Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Perspektif Kontrolü:

Bazı objektif veya fotoğraf makinelerinde, film yüzeyini objeye paralel hale getirmek üzere mercek kaydırılabilir. Böylece perspektif nedeniyle oluşan belirgin bozunmalar engellenebilir. Bu özellik sayesinde, mimari fotoğraflardaki "düşen çizgiler" engellenebilmekte veya manzara fotoğraflarında alan derinliği maksimuma çıkarılabilmektedir.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Film İtme (Filmi Fazla Yıkama): Bir siyah beyaz negatif veya renkli diyapozitif filmin çekim sırasında istemli olarak az pozlandırılmasının banyo süresi uzatılarak dengelenmesidir. Bu teknik genellikle mevcut filmin hızının yeterli gelmediği durumlarda kullanılır, ancak bunun için özel üretilmiş filmler de vardır. Filmi çok pozlayarak banyo süresinin kısaltılması da mümkündür.

    RGB (Red, Green, Blue): Yani "Kırmızı, Yeşil ve Mavi". Dijital teknolojide en temel üç rengi ifade eder ki diğer tüm renk tonları bu renklerden oluşur.

    Kutu Fotoğraf Makinesi: George Eastman tarafından 1888'de tanıtılan en basit fotoğraf makinesidir. Çok basit ve tek elemanlı bir objektif, ışık geçirmez bir kutu ve arka tarafına film takılmasına olanak veren bir kızaktan ibarettir. Örtücü hızı ve diyafram değerleri sabit olup 1/25 saniye ve f/11'dir. Objektif çok yakın cisimler dışında her şeyi net çekebilecek biçimde seçilmiş ayarlanmış olduğundan ayrıca bir de odaklama sistemi eklenmemiştir.

    Flaş Kızağı: Fotoğraf makinesinde flaşın takıldığı yuvadır ve flaş tabanına temas eden elektronik bir yüzeyi bulunur. Bu, fotoğraf makinesi ile flaş arasında veri alışverişini ve flaşın obtüratörle eşgüdümlü çalışabilmesini sağlar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü