Eğitim Sitesi

Diyafram (f) Değeri Nedir? Diyafram (f) Değeri Hakkında Kısaca Bilgi

Diyafram (f) Değeri Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Diyafram (f) Değeri:

1- Objektifin açıklığını ifade eden sayısal değerdir. Objektifin odak uzaklığı veya boyutu ne olursa olsun, eşit "f" değerlerinde filmin üzerine düşen ışık miktarı her zaman aynı olacaktır. Diyafram değeri ne kadar küçük bir rakamsa (örneğin f/2) objektif açıklığı o kadar büyük olur ve daha çok ışık girişine olanak verir. Rakam büyüdükçe (f/22 gibi) metal levhalar kısılır ve objektiften giren ışık azalır.

2- Diyafram çeşitli açıklık durumlarını simgeleyen sayılar. Diyafram değeri, objektif çapının, diyafram açıklığı çapına bölünmesi ile bulunur. Belirli bir diyafram değerine sahip tüm objektiflerin, o değerde, aynı miktarda ışık geçirmeleri gerekir. Diyafram değerlerinin sayısal olarak yükselmesi, makineye girecek ışığın azalacağını, küçülmesi ise artacağını gösterir.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Artifact: Gerçekte var olmayıp görüntü oluşumu, kayıt ya da baskı esnasında oluşan renk, doku ve şekil bozulmalarına verilen ad; artifakt. Objektiften, filmden, CCD'den, sıkıştırma algoritmasından veya yazıcıdan kaynaklanabilir. / Bilgisayarda işlem probleminin neden olduğu bir görüntü hatası.

    İndeksli renk modu: Bir görüntünün toplam en fazla 256 renkten oluştuğu renk modu. Renkli bir görüntü indeksli renk moduna dönüştürüldüğünde renkler 256 renk paletinden en yakın olanına dönüştürülür ve böylece bir renk sınırlaması yapılmış olur. Renk kalitesi çok fazla bozulmadan dosya boyutu düşürüldüğünden multimedya ve internette kullanım için elverişli bir renk modudur. (indexed color mode)

    Keskinleştirme Filtresi (Unsharp Mask): Dijital görüntü programlarında kullanılan bu özellik görüntünün dijital hale dönüşürken kaybolan keskinliğinin yeniden orijinal haline gelmesine yardımcı olur ancak net olmayan bir fotoğrafın net olmasını sağlamaz.

    Gamma: Dijital kamera dilinde, bir derece eğrisine göre bir resimdeki kontrast yani parlaklık değerinin bir nevi ölçümüdür ki buna göre kontrast düzeltilmesi yapılabilir. Yüksek kontrast yüksek gamma değerine sahip iken düşük kontrast düşük gamma değerine sahip olur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü