Eğitim Sitesi

Yayım Nedir? Yayım Hakkında Kısaca Bilgi

Yayım Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Yayım:

Kitap, gazete vb. okunacak şeylerin basılıp dağıtılması, neşir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Mukataa Arazi: 1. Geliri doğrudan doğruya veya mültezimler aracılığı ile devlet hazinesine giren topraklardır. 2. Hazineye ait arazilerin belirli bir bedel karşılığı olarak iltizama verilmesidir. Bu arazilerin verilmesi 2 veya 3 yılda bir yenilenirdi. 3. Dört Halife devrinde, Büyük Selçuklular'da, Anadolu Selçukluları'nda ve İlhanlılar'da görülen ikta sisteminin devamı olan mukataa, geliri memurlara, askerlere veya diğer hizmetlere ayrılmayıp, doğrudan doğruya hazineye kalan topraklardır. Bu arazinin geliri mültezimler tarafından toplanmaktadır.

    Altı Bölük Halkı: Osmanlı Devleti'nde Kapıkulu süvarilerine verilen addır. Bunlar, Sipah, Silahtar, Sağ Ulufeciler, Sol Ulufeciler, Sağ Garipler, Sol Garipler adıyla altı bölüğe ayrılmışlardır. Komutanlarına da Altı Bölük Ağası denilir.

    Islahat (Reform): Genel olarak herhangi bir kuruluşta, devlet düzeninde eskimiş ya da bozulmuş olan yanları iyileştirme veya düzeltmektir.

    Emperyalizm: Bir ulusun bir başka ulusun ya da başka ulusların topraklarını ele geçirerek yayılması, onları siyasal ve ekonomik egemenliği altına alması demektir. Kapitalizmin ulaşabileceği en üst seviyedir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü