Eğitim Sitesi

Emperyalizm Nedir? Emperyalizm Hakkında Kısaca Bilgi

Emperyalizm Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Emperyalizm:

Bir ulusun bir başka ulusun ya da başka ulusların topraklarını ele geçirerek yayılması, onları siyasal ve ekonomik egemenliği altına alması demektir. Kapitalizmin ulaşabileceği en üst seviyedir.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Emperyalizm:

Bir milletin sömürü temeline dayanarak başka bir milleti siyasi ve ekonomik egemenliği altına alıp yayılması veya yayılmayı istemesi, yayılmacılık, yayılımcılık.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    II. Balkan Savaşı: II. Balkan Savaşı'nın Nedenleri 1. Londra Antlaşması'nda en büyük payı Bulgaristan almıştı. Öteki Balkan Devletleri bu duruma itiraz ettiler. 2. Yunanistan özellikle Bulgaristan'ın Ege Denizi'ne açılmasına karşı çıkıyordu. 3. Paylaşılamayan yerlerin arasında başta Makedonya geliyordu. 4. Sonuçta Balkan Devletleri, Bulgaristan'a saldırdı ve II. Balkan Savaşı çıktı. II. Balkan Savaşı Osmanlı Devleti I. Balkan Savaşı'nda yenilince bu bölgede boşluk doğdu. Osmanlı Devleti'nden aldıkları toprakları paylaşamayan Balkan Devletleri birbirine düştü. Sırbistan Makedonya'nın Bulgaristan'a verilmesine itiraz etti. Yunanistan Makedonya'dan daha fazla toprak istedi. Romanya Bulgaristan'dan Dobruca'yı istedi. Bulgaristan, Yunanistan ve Sırbistan'a savaş açtı. Romanya da Bulgaristan'a savaş açtı. Osmanlı Edirne'yi geri aldı. Bulgaristan barış istedi. II. Balkan Savaşı'nın Sonuçları Balkan Devletleri kendi aralarında savaşa başlayınca Osmanlı Ordusu Midye-Enez hattını aşıp, Edirne ve Kırklareli'yi tekrar aldı. İkinci Balkan Savaşının sonucunda şu antlaşmalar yapıldı. a) İstanbul Antlaşması (29 Eylül 1913) b) Atina Antlaşması (14 Kasım 1913) c) Bükreş Antlaşması (10 Ağustos 1913) Osmanlı Devleti, Ege adalarını kaybetti. İmroz, Bozcaada ve Meis dışındaki bütün Ege adaları Yunanistan'da kaldı. Arnavutluk bağımsız oldu. Makedonya elimizden çıktı. Batı Trakya, Bulgaristan'a verildi ve Osmanlı Devleti'nin elinde sadece Doğu Trakya kaldı.

    İhracat: Bir ülkenin başka bir ülkeye mal satması, dış satım.

    Pontus (Pontos): Eskiçağlarda Anadolu'nun kuzeydopusuna verilen ad.

    Medeni Kanun: Medeni kanun, veraset, miras, evlilik gibi konulara getirilen yasal düzenlemeleri kapsayan kanundur. Türkiye'nin ilk medeni kanunu 1926, ikinci ise 2001 yılında yürürlüğe girmiştir. Medeni Kanun Maddeleri Nelerdir? 1. Sosyal ve ekonomik alanda kadınlara özgürlük verildi. 2. Kadınlara erkeklerle eşit miras alma hakkı tanındı. 3. Dini nikahın yerine resmi nikahın zorunlu hale getirilmesi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü