Eğitim Sitesi

Otlukbeli Savaşı Nedir? Otlukbeli Savaşı Hakkında Kısaca Bilgi

Otlukbeli Savaşı Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Otlukbeli Savaşı:

Osmanlılar ile Akkoyunlu Devleti arasında Anadolu'da egemenlik kurma mücadelesi bulunmaktaydı.

Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan Karakoyunlu Devleti'ni yıkarak, Sivas'a kadar gelmişti.

Candaroğulları ve Karamanoğlu beyleri de Uzun Hasan'a sığınmıştı.

1473 tarihinde yapılan Otlukbeli Savaşı ile Akkoyunlu Devleti yenildi.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Sadâbad: Sultan III. Ahmed'in saltanatı ve Nevşehirli İbrahim Paşanın sadrazamlığı zamanında, İstanbul Kâğıthane'de yapılan 'Sadâbad Kasrı' adı verilen bir yapı dolayısıyla, bu kasrın bulunduğu bölgeye verilen ad. (Dereler, fıskiyeler, ağaçlar ve çiçek bahçeleriyle en güzel mesirelerden biriydi).

    Gotik Tarzı: Batı ve Orta Avrupa'da resim, heykel, mimarlık ve müzik alanlarında XII. yüzyılın ortalarında Rönesans'a kadar süren sanat anlayışıdır. Büyüklük duygusu, canlı imgeler, zengin bezemeler ve mistik dinsel coşku başlıca özellikleridir. Sivri kemerler ve ince payandalarla desteklenmiş kemerli çatılar gibi gotik mimarlık öğeleri Ortaçağ Katedrallerine yükseklik ve tanrıya ulaşma duygusuyla estetik incelik kazandırmıştır.

    Tevaif-i Mülük Devletleri: Emir'ül Ümeraların (Valiler) Halifeyi dinlemeyerek başlarına buyruk hareket etmeleri Abbasi Devleti'nin dağılmasını hızlandırmış ve Abbasi toprakları üzerinde "Tevaif-i Mülük" adı verilen devletler ortaya çıkmıştır. Tevaif-i Mülük Devletleri; 1. Tolunoğulları 2. İhşidoğulları 3. Samanoğulları 4. Büveyhoğulları 5. Fatımiler 6. Tahiroğulları 7. Saffariler 8. İdrisoğulları 9. Ağlebiler

    Beylerbeyi: Osmanlı Devleti'nin Klasik Dönemi'nde askeri ve idari görev ve yetkileri olan eyalet valisidir. En kıdemlisi ve rütbelisi Rumeli Beylerbeyidir. Her beylerbeyinin eyalet merkezinde toplanan bir eyalet divanı vardı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü