Eğitim Sitesi

Tevaif-i Mülük Devletleri Nedir? Tevaif-i Mülük Devletleri Hakkında Kısaca Bilgi

Tevaif-i Mülük Devletleri Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Tevaif-i Mülük Devletleri:

Emir'ül Ümeraların (Valiler) Halifeyi dinlemeyerek başlarına buyruk hareket etmeleri Abbasi Devleti'nin dağılmasını hızlandırmış ve Abbasi toprakları üzerinde "Tevaif-i Mülük" adı verilen devletler ortaya çıkmıştır. Tevaif-i Mülük Devletleri;
1. Tolunoğulları
2. İhşidoğulları
3. Samanoğulları
4. Büveyhoğulları
5. Fatımiler
6. Tahiroğulları
7. Saffariler
8. İdrisoğulları
9. Ağlebiler

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Kapıkulu: Osmanlı devletinde ilk olarak I. Murat zamanında oluşturulmaya başlanan, giderek gelişen ve güçlenen, devlet yönetiminde ve hükümdar değişikliklerinde etkin rol oynayan askeri sınıftır. Devşirme sistemi ile eleman elde eden bu askeri yapı, zeki çocuklarını Enderun Mektebi'ne göndererek devletin üst kademelerine kadar çıkma olanağı vermekteydi. Padişahın komutası altında sürekli görev yapan Kapıkulları hazineden ulufe ve cülus adı altında ödenek almaktaydılar.

    Arpalık: 1-Osmanlı Devleti'nde müftü ve kazasker gibi ulema sınıfından olanlara özellikle de, emekliye ayrıldıklarında verilen maaş veya belli bir topraktan sağlanan yıllık vergi geliridir. 2-Osmanlılarda askerî sınıfın ileri gelenlerine verilen ilave ödenek ile emekli ya da işten çıkarılma, azledilme maaşı olarak bağlanan gelirlerin ortak adı.

    Anzavur Ordusu: Eski bir jandarma subayı olan Ahmet Anzavur, İstanbul Hükümeti'nce paşalık (general) rütbesini aldıktan sonra, İngilizler'in de yardımıyla çoğunluğunu Çerkezler'in oluşturduğu bir ordu kurdu. Bu ordu, Kasım 1919'da Manyas, Susurluk, Gönen, Ulubat ve çevresini ele geçirdi. Bölgeye gönderilen Kuvay-i Milliye birlikleri tarafından yenilgiye uğratılarak dağıtıldı. Ahmet Anzavur'un aynı bölgede ikinci kez gerçekleştirdiği ayaklanmada Nisan 1920'de Çerkez Ethem birliklerinin de desteği ile bastırıldı.

    Dürzi: İslâm dininden oldukça ayrılık gösteren bir mezhep. Bu mezhebe mensup olanlar daha çok Suriye, Ürdün ve Lübnan'da yaşıyorlardı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü