Eğitim Sitesi

Miladi Takvim Nedir? Miladi Takvim Hakkında Kısaca Bilgi

Miladi Takvim Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Miladi Takvim:

Güneş yılı esasına göre hazırlanan bu takvim ilk defa Mısırlılar tarafından kullanılmıştır. Bu takvim; İyonyalılar, Yunanlılar ve Romalılar tarafından geliştirilmiştir. Roma İmparatoru Julius Caesar (Jül Sezar) ve Papa XII. Gregor tarafından düzenlenerek günümüzdeki şeklini almıştır. Başlangıç (milat) olarak Hz. İsa'nın doğum günü kabul edilmiştir. Miladi takvim 1 Ocak 1926'dan itibaren Türkiye'de de kullanılmaya başlanmıştır. Milattan önceki tarihleri göstermek için MÖ kısaltmasını ve milattan sonraki tarihler için de MS kısaltmasını kullanırız. Örneğin, MÖ 490 yılı, MS 2010 yılından 2500 yıl öncesini ifade eder.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Akşam Kızıllığı: Gün batarken ve battıktan sonra ufkun kızıl hali.

    Yaz Dönencesi: Güneş'in gökyüzünde yaptığı görünen yıllık hareketinde, kuzeyden güneye dönüş yaptığı yer. Bu yerin Ekvator düzlemine göre açısal uzaklığı 23°27' dır. Dönüş, 21 Haziran'da olur.Günler bu tarihten sonra kısalmaya başlar.

    Galaksi (Gökada): 1- Kütlesi Güneş'in kütlesinin yüz milyon katından bir milyar katına kadar olabilen dev yıldız sistemleri, örneğin Samanyolu. Gökadalar şekillerine göre elips biçimli gökadalar, sarmal ve düzensiz gökadalar olmak üç grupta toplanırlar. 2- Milyonlarca yıldızdan oluşmuş yıldız kümelerinden, bulutsu ve gaz bulutlarından oluşmuş, samalyolu gibi bağımsız uzay adası.

    Evre: Tekrarlı olaylarda bir dönem içindeki her bir noktanın konumu.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü