Eğitim Sitesi

Kemoototrof Nedir? Kemoototrof Hakkında Kısaca Bilgi

Kemoototrof Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Kemoototrof:

Ototrof beslenen canlılar, karbon kaynağı olarak havadaki karbondioksit ve inorganik maddeleri kullanarak kendi besinini üretebilen canlılardır. Bu canlılar, besin üretirken kullandığı enerji türüne fotoototrof ve kemoototrof olmak üzere ikiye ayrılır.

Kemoototroflar, kimyasal bağ enerjisini kullanarak inorganik maddelerden organik besin sentezler. Kemosentez reaksiyonlarında ışık enerjisine ihtiyaç olmadığı için gece gündüz devam edebilir.

Amonyak, hidrojen, sülfür gibi inorganik maddeleri oksitleyerek elde ettiği kimyasal enerji ile inorganik maddelerden organik madde sentezleyen bu canlılara kemoototrof adı verilir.

Nitrat, demir, kükürt bakterileri kemosentez yoluyla beslenen canlılara örnektir. Örneğin, nitrit bakterileri nitriti, nitrata dönüştürerek açığa çıkan enerji ile ATP oluşturur. Daha sonra ise bu enerjiyi inorganik maddeleri besin hâline getirirken kullanır.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Gerçek: Herkes tarafından aynı koşullarda, aynı sonuçlarla tekrarlanan gözlemlerdir.

    Kretinizm: Genç bireyde tiroid salgısının doğuştan bulunmayışından ileri gelen durumdur. Beyin ve vücut gelişiminde gerilik.

    Androfor: Stamenlerin hepsini birden taşıyan sap.

    Statocyst: İçerisinde denge taşı bulunan kesecik.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü