Eğitim Sitesi

Atlatma Nedir? Atlatma Hakkında Kısaca Bilgi

Atlatma Terimi Hakkında Bilgiler

Diksiyon ve Hitabet Terimi Olarak Atlatma:

Konuşma sırasında bazı sesleri ve heceleri söylememekten kaynaklanan bir konuşma kusuru.

 

    Benzer Diksiyon ve Hitabet Terimleri

    Sade Üslup: Konuşmacının doğal ve açık anlatım özelliği kullanmasıdır. Bu üslupta kolay ve anlaşılır bir tarz esastır. Kolay ve pratik öğretmek, eğlendirmek bu üslubun özellikleri arasında yer almaktadır.

    Ünlü: Sesli. Vokal. Ağız boşluğunda ve ses yolunda gırtlak, damak, dişler ve dudaklar gibi herhangi bir engelle karşılaşmayan seslere ünlüler denir. Türkçede sekiz tane ünlü bulunmaktadır. Ses kirişlerinin düzgün titreşimi ile meydana gelen ünlüler (Selenler : a-e-ı-i-o-ö-u-ü) Türkçede ünlüler söylenişlerine göre üç grupta incelenmektedir. 1- Dilin Durumuna Göre Ünlüler 2- Dudakların Durumuna Göre Ünlüler 3- Çenenin Durumuna Göre Ünlüler

    Tutukluk: 1. Bir hece üzerinde takılıp kalma, heceyi veya kelimeyi tekrarlama durumudur. 2. Bir hece üzerinde takılıp, o heceyi birkaç defa yinelemek demektir. Kekemelikle karıştırmamak gerekir. Kullanılan kelimelerin anlamını iyice bilmemekten, kararsızlıktan ya da heyecandan ileri gelir. Tutukluğun ortadan kaldırılabilmesi için "kendine güven" şarttır. Kelimeler arasında uzun duraklar vermek, yok yere "aaa", "hımmmm", "ııııı", "eeeeee" gibi nidalar kullanmak da tutukluk oluşturur.

    Karından Soluk Alma: Bu soluk alma tarzı diyaframdan nefes almadır. Bu şekilde soluk alınırken karın dışarı çıkar, diyafram aşağı iner ve karnı dışarı iter. Göğüs ve bel genişler, son kaburga kemikleri ile diğer kemiklerde dolaylı olarak genişler. Soluk verirken ise karın içeri girmeye başlar, diyafram eski haline döner yani yukarı çıkar, göğüs eski pozisyonunu alır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Diksiyon ve Hitabet Terimleri Sözlüğü