Eğitim Sitesi

Tevhîd Nedir? Tevhîd Hakkında Kısaca Bilgi

Tevhîd Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Tevhîd:

1- "Allah'tan başka ilah yoktur, Muhammed onun resulüdür." anlamına gelen "La ilahe illallah, Muhammedün resulullah." cümlesine kalp ile inanıp dil ile söyleme. Allah'ın var ve bir olduğuna inanmaktır.

2- Allah'ı zatında, sıfatlarında ve fiillerinde birleme, tek ve eşsiz olduğuna inanma, ona hiçbir şeyi şirk koşmadan ibadeti yalnızca Allah için yapma.

3- Birleme, bir şeyin bir olduğuna karar verme, tek kılma.

 

Hukuk Terimi Olarak Tevhid:

birleştirme

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Tevhid:

Birleştirme. Tapu sicilinde ayrı ayrı kayıtlı birbirine bitişik birden fazla taşınmaz malın tek bir tapuya bağlanarak, tek bir parsel halini almasıdır (TST. 75).

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Tevhid:

1. Allah’ı zatında, sıfatlarında ve fiillerinde birleme, tek ve eşsiz olduğuna inanma, ona hiçbir şeyi şirk koşmadan ibadeti yalnızca Allah için yapma.

2. Birleme, bir şeyin bir olduğuna karar verme, tek kılma.

 

Edebiyat Terimi Olarak Tevhid:

Yüce Allah'ın varlığını ve birliğini işleyen kaside türü.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Meşâir (Meşâiru'l-Hacc): İbadetgâh, ibadet usulü, kurban boğazlanacak yer, bir adamın alıştığı yer anlamlarına gelen mensek kelimesinin çoğulu olan menâsik, dini bir kavram olarak, en geniş anlamda ibadet, Allah'a yakınlaşmak için yapılan her türlü itaat; hacda yerine getirilmesi gereken vazifeler; kurban kesmek ve kurban kesilen yer anlamlarına gelmektedir. Aynı kökten türeyen nüsük kelimesi de bu anlamdadır. Ayrıca hac menâsikine meşâir de denilmektedir. Kâbe'yi tavaf etmek, Safa ile Merve arasında sa'y etmek, Arafat ve Müzdelife vakfeleri ve Şeytan taşlama hac menasiki arasında yer almaktadır.

    İşmam: Arapçada ötre harekeye işaret etmek için dudakları öne doğru büzerek toplamak.

    Kul Hakkı: İnsanın malı, canı, namusu, kutsaldır ve bunlara dokunulamaz. Bu dokunulmaz hakları çiğnediğimiz zaman kul hakkı yemiş oluruz. Kul hakkına giren davranışlar şunlardır. Yalan söylemek, Yalancı şahitlik yapmak, İftira etmek, Gıybet etmek, Hırsızlık, Alay etmek.

    Tesbihat: İbadet amacıyla bazı duaların tekrar edilmesidir. Çok çeşitli tesbihatlar vardır. Örneğin namazın farzından sonra bir kez; Allâhumme ente's-selâmü ve minke's-selâm, tebârekte yâ zelcelâli ve'l-ikrâm. (Allah'ım selâm sensin. Selâmet ve esenlik sendendir. Ey azamet ve kerem sahibi Allah'ım, sen hayır ve bereketi çok olansın.) Namaz bitiminde 33'er kez; Sübhanallah (Allah noksanlardan münezzehtir) Elhamdülillah (Hamd Allah'adır.) Allahü Ekber (Allah en büyüktür.) tasbihatları söylenir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü