Eğitim Sitesi

Meşâir (Meşâiru'l-Hacc) Nedir? Meşâir (Meşâiru'l-Hacc) Hakkında Kısaca Bilgi

Meşâir (Meşâiru'l-Hacc) Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Meşâir (Meşâiru'l-Hacc):

İbadetgâh, ibadet usulü, kurban boğazlanacak yer, bir adamın alıştığı yer anlamlarına gelen mensek kelimesinin çoğulu olan menâsik, dini bir kavram olarak, en geniş anlamda ibadet, Allah'a yakınlaşmak için yapılan her türlü itaat; hacda yerine getirilmesi gereken vazifeler; kurban kesmek ve kurban kesilen yer anlamlarına gelmektedir. Aynı kökten türeyen nüsük kelimesi de bu anlamdadır. Ayrıca hac menâsikine meşâir de denilmektedir. Kâbe'yi tavaf etmek, Safa ile Merve arasında sa'y etmek, Arafat ve Müzdelife vakfeleri ve Şeytan taşlama hac menasiki arasında yer almaktadır.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    İhsar: 1- Hac da, hastalık, düşman tarafından engelleme gibi mazeretle ihrama son verilmesi. 2- Sözlükte alıkoymak, men etmek, engellemek ve âciz olmak anlamlarına gelen ihsar, bir hac terimi olarak, hac veya umre yapmak üzere ihrama girdikten sonra, hac ve umrenin tamamlanmasının engellenmesi; herhangi bir sebeple tavaf ve vakfe yapma imkânının ortadan kalkması demektir.

    İhtilâm: İnsandan uykuda meni çıkması.

    Mezhep: 1- Bir dinin görüş, yorum ve anlayış ayrılıkları sebebiyle ortaya çıkan kollarından her biri. Kendi içinde tutarlı bir metot ve düşünce sistemine sahip itikâdî ve amelî görüş. 2- Gidilecek yol, gidilecek yer, görüş, doktrin, akım, gitmek ve takip etmek.

    Lokman (a.s.): Kuranı Kerimde ismi geçen oğluna öğütleri ve ahlaki, tıbbi sözleri ile tanınan Allah'ın veli kullarından.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü