Eğitim Sitesi

Doygunluk Nedir? Doygunluk Hakkında Kısaca Bilgi

Doygunluk Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Doygunluk:

Fotoğrafta yer alan diğer renklerin baskısı altında kalmamış, yoğun ve tam renk.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Doygunluk:

Bir isteğin yerine gelmesi, bir şeyin elde edilmesi, varılmak istenen hedefe ulaşılmasından doğan duygu, tatmin.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Anti-statik bez: Objektifleri ya da saydamları silmek için ve statik elektrikten kaynaklanan toz zerreciklerini uzaklaştırmak için kullanılan ilaçlı bez.

    Aberasyon: Çekilen fotoğrafların genellikle kenarlarında meydana gelen ve objektiflerden kaynaklanan görüntü bozulmalarıdır. Basit objektiflerde meydana gelen başlıca yedi tür görüntü bozulması söz konusudur. Objektiflerin dizaynı sırasında yapılan bazı düzeltmelerle görüntü bozulmaları önlenebilmektedir.

    Pozlandırma: Filme ya da fotoğraf kartına ulaşan ışık oranı. Fotoğraf makinesinde diyafram açıklığı ve enstantane ayarı ile belirlenir. Karanlık odada ise agrandizör objektifinin diyafram açıklığı ve agrandizörün açık kaldığı süre ile belirlenir.

    Balık Göz: İnsan gözünün normalde 53 derece bir görüş açısı vardır. Dijital fotoğraf makinesi ve video kameralar gibi cihazların objektiflerinde bu değerin üstüne de çıkılabilir altına da inilebilir. Balık Gözü olarak adlandırılan objektif türünde görüş açısı değerleri 100 derece ile 180 arasında değişebilir. Balık Göz objektiflerde geniş abir görüş açısı neticesinde görüntülerde eğri hatlarla bükülme ve yuvarlaklık hakim olur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü