Eğitim Sitesi

Aberasyon Nedir? Aberasyon Hakkında Kısaca Bilgi

Aberasyon Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Aberasyon:

Çekilen fotoğrafların genellikle kenarlarında meydana gelen ve objektiflerden kaynaklanan görüntü bozulmalarıdır. Basit objektiflerde meydana gelen başlıca yedi tür görüntü bozulması söz konusudur. Objektiflerin dizaynı sırasında yapılan bazı düzeltmelerle görüntü bozulmaları önlenebilmektedir.

 

Fizik Terimi Olarak Aberasyon:

Bir aynadaki arıza veya ışınların lensten geçtikten sonra bir noktada toplanamaması, odaklanamaması.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Aberasyon:

Normalden uzaklaşma.

 

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Aberasyon:

Sapınç. Işığın sonlu hıza sahip olması ve Yer'in dönme ve yörünge hareketleri nedeniyle yıldızların konumlarındaki görünür değişim.

 

Mitoloji Terimi Olarak Aberasyon:

Sapınç. Işığın sonlu hıza sahip olması ve Yerin dönme ve yörünge hareketleri nedeniyle yıldızların konumlarındaki görünür değişim.

 

Haritacılık (Kartografya) Terimi Olarak Aberasyon:

Bir nesne noktasından gelen ışınların olması gereken konumda bir nokta görüntü oluşmasında olumsuz etkisi olan mercek sistemi hatası.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Deklanşör: 1- Örtücünün açılıp kapanmasını sağlayarak fotoğrafın çekilmesini sağlayan düğme. Bu düğmeye yarım basmak ve tam basmak gibi iki konum vardır. Düğmeye yarım basıldığında, eğer otomatik netleme yapan bir makineniz varsa çekmeye çalıştığınız sahneyi mesafeye göre net hale getirir. Bu konumdayken basmaya devam ettiğinizde ise fotoğrafı çeker. 2- Fotoğraf makinelerinde örtücü (obtüratör) olarak adlandırılan ve fotoğrafın çekilmesi amacıyla görüntü sensörüne görüntünün gelmesini sağlayan perdeyi çalıştıran düğmedir.

    Fotoflue: Fotoğraf filmlerinin yıkanmasından sonra en son aşamada suya damlatılarak film üzerinde kireç vb. lekelerin oluşmasını önleyen sıvı kimyasal madde.

    White Balance: Kırmızı, yeşil ve mavi olan temel renklere bağlı bir parlaklık ayarlamasıdır ki bu sayede resimdeki en parlak obje ortaya çıkar. Bu ayarlama kameralarda otomatik olarak yapıldığı gibi manuel olarak da yapılabilir.

    Kırpma: Bir görüntünün istenmeyen bölümlerinin agrandisörde büyütülüp çerçeve dışına atılması. / Fotoğraf çekme aşamasında makinenin görüş açısının ayarlanarak görüntünün istenilmeyen bölümlerinin çerçeve dışında bırakılması. / Sayısal bir görüntünün bilgisayar ekranında gereksiz kısımlarının dışlanarak yeniden çerçevelenmesi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü