Eğitim Sitesi

Alıcı Nedir? Alıcı Hakkında Kısaca Bilgi

Alıcı Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Alıcı:

Göndericinin iletisini alan kişi ya da kurum.

 

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Alıcı:

Kaynaktan gelen mesajın iletici, araç ve yöntemleri takip ederek ulaştığı kişi.

 

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Alıcı:

Işığı, elektromanyetik dalgaları alıp değerlendiren araç. Göz, fotoğraf plağı, radyo, radyo teleskobu gibi.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Temel Anlam: İlk Anlam (Temel Anlam) Bir sözcük söylendiğinde aklımıza ilk gelen, kavrayışımızda ilk uyandırdığı anlamdır. Kısacası, bir sözcüğün biçimlenmesinde, kuruluşunda esas olan anlamdır. Örnek : Boğazımda bir yanma var. (Temel Anlam) Şişenin boğazı kırılmış. Çanakkale Boğazı'nda müthiş bir tipiye yakalandık. Babam yedi boğaza bakmaya çalışıyordu. Ali, boğazına düşkün bir çocuktur.

    Durum Gösterme Ekleri: Adın cümle içinde bulunduğu dil bilgisi şekli; yalın veya eklerle genişletilmiş olarak aldığı geçici durum. Türkçede adlar yalın, yükleme, ilgi, bulunma, yönelme, çıkma ve vasıta durumlarına girerler. Durum gösterme ekleri: Cümle içinde, adları, başka kelimelerle olan ilişkilerine göre çeşitli durumlara sokan ekler. Yükleme durumu eki +ı/+u İlgi durumu eki +(ı)n/+(u)n, +nın/+nun Yönelme Durumu Eki +(y)a Bulunma durumu eki +da Çıkma durumu eki +dan ile karşılanır.

    Eylem Gövdesi: Ad ya da eylemden türemiş eylem.

    Bağlayıcı Ünsüz: 1. Ünlüyle biten kelime kök ve gövdelerine ünlü ile başlayan bir ek eklendiğinde veya ünlüyle başlayan başka bir kelime ile birleştiğinde aradaki ses boşluğunu ve ünlü çatışmasını önlemek için kullanılan ünsüz, koruyucu ünsüz: anla-y-an, dinle-y-en gibi. 2. Ünlüyle biten sözcükler, ünlüyle başlayan bir ek aldıklarında, iki ünlünün yan yana gelmesini önlemek amacıyla araya n, s, ş, y ünsüzlerinden birini alır. Buna kaynaşma, bu harflere de kaynaştırma harfi denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü