Eğitim Sitesi

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) Nedir? Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) Hakkında Kısaca Bilgi

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE):

Yurt içinde ticarete konu olmak üzere üretilen tüketim, ara ve sermaye malları ile enerji sektöründeki fiyat değişimlerini ölçen endekstir. (Domestic Producer Price Index - D-PPI)

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Cari Hesap: En temel banka hesabı tipi. Mevduatlar genellikle hiç veya çok az faiz getirir. Fonlar çek, nakit kartı veya elektronik transfer ile çekilebilir.

    Samurai Bonds: Yabancılar tarafından, Japonya'da, Japon Yeni üzerinden yapılan menkul kıymet ihraçlarıdır. Çoğunlukla 5 yıl ve üzeri vadede yapılan ihraçlardır. İlk ihraç 1970 yılında Asya Kalkınma Bankası tarafından yapılmıştır.

    Net İç Varlıklar: Merkez Bankası'nın net iç varlıkları (NİV), para tabanından ay sonu cari kurlar ile hesaplanan Net Dış Varlıklar kalemi çıkartılarak hesaplanır. Para tabanı, Merkez Bankası emisyonu artı bankacılık sektörünün Merkez Bankası nezdindeki TL mevduatları olarak tanımlanır. Merkez Bankası'nın net dış varlıkları ise, Banka'nın net uluslararası rezervlerinin, orta vadeli döviz kredilerinin (net) ve diğer net dış varlıkların toplamı olarak tanımlanır.

    Gelir: 1- Belli bir dönem içinde işletme faaliyetleri sonucu öz sermayenin artan kısmı. 2- İşletmenin ticarî faaliyetleri sonucu işletmeye giren fonlar. 3- Mal ve hizmet satışı karşılığında elde edilen para.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü