Eğitim Sitesi

Gelir Nedir? Gelir Hakkında Kısaca Bilgi

Gelir Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Gelir:

1- Belli bir dönem içinde işletme faaliyetleri sonucu öz sermayenin artan kısmı.

2- İşletmenin ticarî faaliyetleri sonucu işletmeye giren fonlar.

3- Mal ve hizmet satışı karşılığında elde edilen para.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Gelir:

1. Bir kimseye veya topluluğa belli zamanlarda, belli yerlerden gelen para.
2. Bir ekonomik birimin belli bir süre içinde kazandırdığı aylık, kira vb. getiri.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Gelir:

Hasılat. Genellikle varlık veya hizmet satışlarından, faiz, kira v.b' den elde edilen nakit veya diğer aktiflerin brüt tutarı.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Açık Piyasa İşlemi: Merkez Bankası'nın para değerinde kararlılık sağlamak amacı ile giriştiği piyasa işlemleridir. Piyasaya hazine bonosu ya da tahvil satarak para hacmini daraltabilir veya alım yaparak genişletebilir. Adat Faiz hesaplamalarında kullanılan bir terimdir. Faize esas olan anapara ile paranın kullanıldığı gün sayısının çarpımından oluşan rakamdır. Akit Sözleşme anlamına gelir. En az iki kişi arasında belli bir işin yapılması veya yapılmaması konusunda yapılan anlaşmadır.

    Bedelli Hisse Senedi: Anonim ortaklıklar tarafından yapılan sermaye artırımı karşılığında çıkarılan hisse senetlerinin hissedarlara belli bir bedel karşılığı dağıtılması.

    Sermaye: Mal ve hizmet üretiminde kullanılan binalar, araç ve gereçler, insan becerileri gibi fiziksel varlıklar. Şirketin elindeki pay senedi, borç senedi ve parayı göstermek için de kullanılır.

    BIS (Bank for International Settlement): Parasal ve finansal istikrarı sağlamaya yönelik olarak merkez bankaları ve diğer kurumların kendi aralarındaki işbirliğini artırmak amacı ile kurulmuş uluslararası bir organizasyondur. 1930 yılında kurulmuş olup, İsviçre'nin Basel kentinde yerleşiktir. Sermayesi altın frank şeklinde ifade edilmekte olup, 1 altın frank 0.29 gram altını temsil etmektedir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 5000 altın frank ile bankanın hissedarıdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü