Eğitim Sitesi

Net İç Varlıklar Nedir? Net İç Varlıklar Hakkında Kısaca Bilgi

Net İç Varlıklar Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Net İç Varlıklar:

Merkez Bankası'nın net iç varlıkları (NİV), para tabanından ay sonu cari kurlar ile hesaplanan Net Dış Varlıklar kalemi çıkartılarak hesaplanır. Para tabanı, Merkez Bankası emisyonu artı bankacılık sektörünün Merkez Bankası nezdindeki TL mevduatları olarak tanımlanır. Merkez Bankası'nın net dış varlıkları ise, Banka'nın net uluslararası rezervlerinin, orta vadeli döviz kredilerinin (net) ve diğer net dış varlıkların toplamı olarak tanımlanır.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Opsiyon Pirimi: Opsiyon sözleşmesinin satın alan tarafın önceden belirlenmiş bir kullanım fiyatından belli miktarda bir kıymeti belli bir tarihte, veya öncesinde satın alma veya satma hakkını elde etmek amacıyla opsiyon sözleşmesini satan tarafa ödediği fiyattır.

    Yabancı Para Net Genel Pozisyonu: Döviz varlıkları toplamı ile döviz yükümlülükleri toplamının Türk lirası karşılıkları arasındaki farkı ifade eder. (Foreign Currency Net Position)

    Risk: İstenmeyen sonuçlarla karşılaşma olasılığıdır.

    Ayı Piyasası: 1. Piyasada fiyatlar düşmekte olduğu bir sırada pay sahiplerinin ellerindeki hisse senetlerini satmaya çalışarak bu düşüşü hızlandırdığı dönem. 2. Fiyatların düştüğü piyasaları ifade eder. (Bear Market)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü