Eğitim Sitesi

Volan Nedir? Volan Hakkında Kısaca Bilgi

Volan Terimi Hakkında Bilgiler

Moda ve Dikiş-Nakış Terimi Olarak Volan:

Giysilerin yaka, kol, etek ucu çevrelerine kendi kumaşından veya farklı bir kumaştan kesilen parçasının dikilmesiyle oluşan süslemeye denir.

 

Konfeksiyon Terimi Olarak Volan:

Giysilerin yaka, etek, kol ve bel kısımlarına dikilebilen genellikle verevden kumaştan olan hareketli ilave kumaş parçası. Süsleme amaçlı kullanılır.

 

Perdecilik Terimi Olarak Volan:

Perdelerin üzerinde dilim aralarında ve kenarlarında kullanılan kumaştan yapılmış, kedi merdiveni şeklinde sarkıt perde süslemeleri.

 

Otomobil-Araba Terimi Olarak Volan:

Krank miline bağlanan madeni bir tekerlektir. Aynı zamanda kavramaya yataklık eder ve ilk hareketi vermeye yarayan volan dişlisini de üzerinde taşır.

 

    Benzer Moda ve Dikiş-Nakış Terimleri

    Gizli Zikzak Kenar Bastırma Dikişi (Zigzag Blind Hemming Stitch): Örgü kumaşlarda kullanılan üç dar zikzak dikiş ve bir geniş zikzak dikişten ibaret olan, gizli kenar bastırma dikişine benzer makine dikişi.

    Telayı Kumaşa Tutturma Dikişi (Padstitch): Genelde terzilikte, kanvas telayı kumaşa sıkıca tutturmak için kullanılır (örn. bir ceket yakasında). Dikişler kısa ve birbirine yakın çalışıldığında (kısa zikzak tela tutturma dikişinde olduğu gibi), kumaş üç boyutlu olarak şekillenir; uzun ve aralıklı olduklarında (uzun paralel tela tutturma dikişindeki gibi), dikişler telayı kumaşa tutturur.

    Dikiş Payı (Hem Allowance): Bir kıvrım yeri oluşturmak için alta kıvrılma payı verilen kumaş miktarı. Dikiş payının derinliği giysi parçasının tarzına ve işlevine bağlı olarak değişebilir.

    Masura (Bobbin): Üzerine ipliğin sarıldığı, bir dikiş makinesi plakasının altındaki yuvarlak taşıyıcı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Moda ve Dikiş-Nakış Terimleri Sözlüğü