Eğitim Sitesi

Üçayak (Tripod) Nedir? Üçayak (Tripod) Hakkında Kısaca Bilgi

Üçayak (Tripod) Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Üçayak (Tripod):

Fotoğraf makinesinin hiç kımıldamaması veya özel etkiler için uzun süreli pozlama istendiğinde, makinenin üzerine takılabileceği üç bacaklı ve çeşitli yöntemlerle oynar bir kafaya sahip sehpa sistemidir.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Dolgu Işık: Dış çekimlerde, sert gölgelerin yumuşatılmasında esas ışık kaynağı teşkil etmeyecek şekilde kullanılan ek flaş ışığıdır. Genel olarak, güneş ışığının yoğun olduğu durumlarda, güneş ışığından daha zayıf bir ışık ile gölgelere, yumuşaklıkları korunarak daha hafif bir etki sağlanmaktadır.

    Katlama: Filmin hızını ilerletmek ya da kontrastlığını artırmak için filmin normalden daha fazla geliştirme banyosundan etkilenmesi. (pushed process)

    Aranegatif (internegative): Saydam renkli filmlerden renkli veya S-B baskılar yapmak için kopya çıkartılması amacıyla üretilmekte olan özel bir film türü. Ara negatif için kullanılan özel filmler, kopya sürecinde ortaya çıkan kontrastlığı önler.

    Interpolated Resolution: Optik çözünürlüğün gerek kamera içerisinde kullanılan bir yazılım ile gerekse de bilgisayar ortamında kullanılan bir resim işleme programı ile arttırılması ile oluşan çözünürlüğe denir. Bu büyütme işlemi yapay bir büyütme olduğundan resmin belli ölçülerde bozulması söz konusu olabilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü