Eğitim Sitesi

Katlama Nedir? Katlama Hakkında Kısaca Bilgi

Katlama Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Katlama:

Filmin hızını ilerletmek ya da kontrastlığını artırmak için filmin normalden daha fazla geliştirme banyosundan etkilenmesi. (pushed process)

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    True Colors: Dijital terminolojide 24-bit yani 16.7 milyon renk derinliğini ifade eden bir terimdir. Gözün gördüğü gibi olan renkleri ifade eder başka bir deyişle.

    Ayna kilidi: Uzun poz sürelerini gerektiren çekimlerde fotoğraf makinesinin olabildiğince sabit durması gerekmektedir. Ayna kilitleme sistemi sayesinde, ayna yukarı kalkık durumda kilitlenir ve örtücü kapanana kadar bu durumda kalır. Böylece aynanın hareketinden oluşan sarsıntı ortadan kalkar.

    Sektirmeli (indirekt) Flaş: Duvar, tavan veya yansıtıcı nitelikteki diğer yüzeylerden yansıtılan ve doğrudan objelerin üzerine verilmeyen flaş ışığıdır. Böylece daha yumuşak ve yaygın bir ışıklandırma elde edilir. Bazı flaş kafaları yukarı-aşağı ve sağa- sola dönecek şekilde yapılarak bu özelliği kullanmak kolaylaştırılmıştır.

    ISO: 1- Filmlerin duyarlılığı ile ilgili standartları belirleyen International Standarts Organization'ın kısaltmasıdır. ISO, ASA (American Standarts Association) teriminin yerini almıştır. (International Standard Organisation - Uluslararası Standartlar Organizasyonu) 2- Bir filmin ışığa duyarlılığını gösteren numara serisidir. Kural olarak duyarlılık 25 ile 1600 ISO arasında değişmektedir. Örneğin 200 ISO bir film, 100 ISO bir filmin iki katı hassastır ve bu da ışığa iki kat daha duyarlı olduğu anlamına gelir. 50 ISO bir film ise 100 ISO filmin yarı hızında olduğu gibi ışığa hassasiyeti de yarısı kadardır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü