Eğitim Sitesi

TÜFE Nedir? TÜFE Hakkında Kısaca Bilgi

TÜFE Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak TÜFE:

TÜFE, açılımı Tüketici fiyat endeksi anlamına gelmektedir. Bir tüketicinin satın aldığı belirli bir ürün ve hizmet grubunun fiyatlarındaki ortalama değişimleri gösteren ölçüttür. Yıllık enflasyon değerindeki değişimi ölçmek için kullanılır.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Emir İyileştirilmesi: Alış emirlerinde fiyatların yukarıya, satış emirlerinde aşağıya çekilerek fiyat önceliğinin değiştirilmesidir.

    Kıyı Bankacılığı (Off-Shore): Kıyı bankacılığı ülke dışından sağlanan fonların yine ülke dışında kullandırılmasını amaçlayan ve ülkede bankacılık sektörü için düzenlenmiş her türlü yasa ve yönetmeliklerin dışında kalan serbest bankacılıktır.

    FED (Federal Reserve Bank): ABD Merkez Bankası. Ülkenin parasal istikrarını korumak amacıyla 23 aralık 1913 yılında Kongre'nin çıkardığı bir yasayla kurulmuştur. Uzun yıllar, özellikle tarım sektöründeki kredi talebini düzenleme işlevi görmüş ancak büyük buhran sırasında sistemin ciddi bir krizi kaldıramayacak güçte olduğunun ortaya çıkmasının ardından Başkan Roosevelt 1935 yılında bugünkü anlamında modern merkez bankasını kurarak onu geniş yetkilerle donatmıştır.

    Açık Bütçe: Gideri gelirini aşan bütçedir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü