Eğitim Sitesi

Tebliğ Nedir? Tebliğ Hakkında Kısaca Bilgi

Tebliğ Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Tebliğ:

Vergilendirmeyi ilgilendiren ve hüküm ifade eden hususların yetkili makamlar tarafından yükümlüye veya ceza sorumlusuna yazı ile bildirilmesine tebliğ denilmektedir.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Tebliğ:

1. Peygamberlerin getirdikleri ilahî mesajın insanlara aynen ulaştırmalarıdır. İnsanları dine davet etme. Bildirme, haber verme.

2. Tebliğ; sözlükte, taşımak, götürmek, ulaştırmak anlamlarına gelir. Peygamberlerin temel görevlerinden biri tebliğdir. Allah, Hz. Peygamberi kendisine ilettiklerini tebliğ etmekle görevlendirmiştir. O da bu görevini hakkıyla yerine getirmiş ve veda hutbesinde bu tebliğ görevini yerine getirdiğine insanları şahit tutmuştur. Hz. Peygamber, tebliğinde muhataplarından gönüllü bir teslimiyet beklemiştir. Onun görevi, insanlara nasihat edip öğüt vermektir, onları zorlamak değildir.

 

Hukuk Terimi Olarak Tebliğ:

Bildirme, duyurma, anlatma, yazılı bir emri, mahkeme yazısını ilgili şahsa teslim etme, imzasını alma. Çoğulu tebliğâtdır; duyurular, anlatmalar.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Tebliğ:

Bildirme.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Tebliğ:

1. "Allah’ın kendilerine indirmiş olduğu vahiyleri insanlara eksiksiz olarak bildirmesi." anlamında peygamberlerin sıfatlarından biri. Açıklanması gereken dini bir hükmü, yerine göre örnekler vererek yerine göre nasihat ederek sözlü ve yazılı bir biçimde eksiksiz olarak anlatma; etkileyici bir dille insanlara duyurma.

2. Ulaştırma, bildirme, açıklama.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Stagflasyon: 1- Bir ekonomide üretimin düştüğü ya da en azından artmadığı bir ortamda enflasyon yükseldiği zaman meydana gelen durumu ifade etmektedir. 2- Sürekli enflasyonun ve ticarette durgunluğun bir arada yaşandığı ekonomik durum.

    İştirak: Bir ortaklık ile işletme arasında, sözkonusu ortaklığın yönetimine ve ortaklık politikalarının belirlenmesine katılma anlamında devamlı bir bağ yaratan, doğrudan veya dolaylı sermaye ve yönetim ilişkisidir.

    Taban Döviz: Kota edilen paritenin ilk yazılanına verilen addır. Örneğin EUR/USD döviz çiftinden EUR taban döviz birimidir.

    Rezerv Para (Hard Currency): Merkez bankaları ile uluslararası finans kuruluşlarının portföylerinde bulunan döviz ve altın cinsinden varlıkları ifade etmektedir. Buna göre, ödeme aracının rezerv para özelliği taşıyabilmesi için, diğer paralar karşısındaki değeri istikrarlı olmalı, dünya ticaretindeki payı büyük bir ülkeye ait olmalı, döviz piyasalarında rahatlıkla alınıp satılabilmelidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü