Eğitim Sitesi

Tapu Sicili Nedir? Tapu Sicili Hakkında Kısaca Bilgi

Tapu Sicili Terimi Hakkında Bilgiler

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Tapu Sicili:

Taşınmaz mal ile üzerindeki hakların durumlarını göstermek üzere Devletin sorumluluğu altında tescil ve açıklık ilkelerine göre tutulan sicildir.

 

Hukuk Terimi Olarak Tapu Sicili:

Taşınmazlar üzerindeki haklarını göstermek üzere devletçe tutulan resmi sicildir.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Tapu Sicili:

Taşınmaz mal ile üzerindeki hakların durumlarını göstermek üzere Devletin sorumluluğu altında tescil ve açıklık ilkelerine göre tutulan sicil.

 

    Benzer Emlak ve Gayrimenkul Terimleri

    İzale-i Şuyu Satışının Tescili: İzale-i şuyu, ortaklığın giderilmesi demektir. İştirak halinde veya müşterek mülkiyet esaslarına göre birden çok kimse adına kayıtlı bulunan taşınmaz malların taksimi konusunda, hissedarların anlaşamaması halinde mahkeme kararı ile taşınmaz malın ihaleyle satılması anlamına gelir. İhale hissedarlar arasında veya üçüncü kişilere açık olarak yapılabilir. İzale-i şuyu satışının tapuya tescili

    Mercii: Makam, kamu idaresi. Yetkili mercii: Yetkili makam

    Paylaşmalı Mal Ayrılığı: Eşler arasında bu yönde bir sözleşmenin imzalanmasından sonra edinilmiş olup, ailenin ortak kullanım ve yararlanmasına özgülenmiş mallar ile ailenin ekonomik geleceğini güvence altına almaya yönelik yatırımlar ve bunların yerine geçen değerlerin, mal rejiminin sona ermesi halinde, eşler arasında eşit olarak paylaşılmasını esas alan bir mal rejimidir.

    Mirasın Taksimi: İştirak halinde mülkiyet olarak mirasçılara intikal etmiş olan miras malların mirasçılar arasında paylaşılması işlemidir. Bu sözleşmenin tapu sicil müdürlüğünde yapılması şart olmayıp, noterde de yapılması mümkündür.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Emlak ve Gayrimenkul Terimleri Sözlüğü