Eğitim Sitesi

Süperiletken Nedir? Süperiletken Hakkında Kısaca Bilgi

Süperiletken Terimi Hakkında Bilgiler

Elektrik Terimi Olarak Süperiletken:

Direnci ihmal edilebilir düzeyde olan (teorik olarak dirençsiz) iletkendir.

Not: Günümüzde teknolojik olanaklarla süperiletkenlik, bir metalin sıcaklığının oda sıcaklığından çok düşük değerlere düşürülmesiyle direnci son derece azaltılarak elde edilebilmektedir. Bazı metaller için, elektrik dirençlerinin o sıcaklık altına inildiğinde sıfıra yaklaştığı kritik sıcaklık dereceleri belirlenmiştir. Bu durumda bu metal süperiletken olmaktadır. Elektromekanik endüstrisinde süperiletken kullanımıyla tesis boyutlarının önemli ölçüde azaltılması olanağı elde edilebilir.

 

    Benzer Elektrik Terimleri

    İletim Sistemi Sağlayıcısı (İHS): Bağımsız bir İletim Şebekesi ve / veya Tesis ve Teçhizata sahip ve/veya bunları, diğer Kullanıcılara ve/veya ESİ/MAMS'a iletim hizmetleri sağlamak amacıyla işleten, TUISO'dan bağımsız, Lisanslı bir şirket. Bazı belirli durumlarda, bu terim, Yap-İşlet ya da Yap-İşlet-Devret sözleşmesi bulunan ya da imtiyazlı İletim Şebekesi ve/veya Tesis ve Teçhizat sahibi olan ve/veya bu Şebekeyi diğer Kullanıcılara ve/veya ESİ/MAMS'a iletim hizmetleri sunmak amacıyla işleten Lisanslı şirketler anlamına da gelecektir.

    Baraj (Gövdesi): Bir düşü oluşturmak ve bir su kütlesini tutmak amacıyla kurulan rezervuar yapısıdır.

    Enerjinin Rasyonel Kullanımı: Enerjinin tüketiciler tarafından sosyal, politik, mali ve çevresel koşullar gözetilerek ekonomik yönden en elverişli biçimde kullanılmasıdır.

    Oturan Sistemi Toparlama Yeteneği: Bir Üretim Grubunun, kendi dışındaki enerji kaynaklarından faydalanmaksızın üretime başlama ve İletim yada Dağıtım Şebekesinin bir bölümünü, ESİ yönergeleri doğrultusunda enerjileme yeteneğidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Elektrik Terimleri Sözlüğü