Eğitim Sitesi

Süngüşmek Nedir? Süngüşmek Hakkında Kısaca Bilgi

Süngüşmek Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Süngüşmek:

Göktürkier'de süngüleşmek, savaşmak.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Tülbend Ağası: Padişahın sarık ve çamaşırlarını muhafaza eden, temiz tutan ve padişahı giydiren görevlinin unvanı, (Hırka-i Şerifin bulunduğu daireyi de temiz tutmakla görevli idi). Günümüzde tülbend, tülbent olarak telaffuz edilmektedir.

    Tedafüi: Savunma ile ilgili. Savunma amaçlı. (Tedafüî pakt: Savunma amaçlı pakt).

    Defterdar: Osmanlı Devleti'nde mali işlerden sorumlu olan Divan-ı Hümayun üyesi görevlidir. Kanunname-i Al-i Osman'a göre, padişah mülkünün vekilidir. Mali işlerin yanı sıra devletin ana arazisinin kayıtlarıyla, hazine defterlerinin korunmasından da sorumluydular. Önceleri bir defterdar varken, sonradan Rumeli defterdarı (Başdeftardar) , Anadolu defterdarı, Arap ve Acem defterdarı, İstanbul defterdarı Kıyı Bölgeleri defterdarı gibi yeni defterdarlıklar oluşturulmuştur.

    Arpalık: 1-Osmanlı Devleti'nde müftü ve kazasker gibi ulema sınıfından olanlara özellikle de, emekliye ayrıldıklarında verilen maaş veya belli bir topraktan sağlanan yıllık vergi geliridir. 2-Osmanlılarda askerî sınıfın ileri gelenlerine verilen ilave ödenek ile emekli ya da işten çıkarılma, azledilme maaşı olarak bağlanan gelirlerin ortak adı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü