Eğitim Sitesi

Tülbend Ağası Nedir? Tülbend Ağası Hakkında Kısaca Bilgi

Tülbend Ağası Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Tülbend Ağası:

Padişahın sarık ve çamaşırlarını muhafaza eden, temiz tutan ve padişahı giydiren görevlinin unvanı, (Hırka-i Şerifin bulunduğu daireyi de temiz tutmakla görevli idi). Günümüzde tülbend, tülbent olarak telaffuz edilmektedir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Kont: 1. Eski Roma’da, imparatorun kendisine danışman olarak seçtiği kimse. 2. Avrupa’da, derebeylik düzeninde derebeyi. 3. Avrupa'da bir soyluluk unvanı.

    Menşevik: Rusça'da azınlık anlamına gelen politik bir sözcüktür. Rus Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nde Lenin'in önderliğindeki Bolşeviklerin (çoğunluk) karşısında yer alan Plehanov'un önderliğindeki azınlık grup için söylenmiştir.

    Çift: Osmanlı Devleti'nde bir toprak alan ölçüsüdür. Bir çift öküzle sürülebilen, işlenebilen toprak genişliğidir. Bu genişlik 60 ile 150 dekar arasında değişir. Çiftlik sözcüğü buradan türemiştir.

    Siyonizm: XIX. yüzyılın sonlarında, çeşitli ülkelerde yaşamakta olan kentsoylu Yahudilerce bir ideoloji olarak ortaya atılan ve Filistin'de bir Yahudi devleti kurmayı amaçlayan akım. Adını Kudüs kentinin eski adı olan Sion'dan almıştır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü