Eğitim Sitesi

Sel Nedir? Sel Hakkında Kısaca Bilgi

Sel Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Sel:

1. Şiddetli yağmurlar yağdığında, dereler, çaylar ve nehirler taştığında, tusunami oluştuğunda, denizlerin büyük dalgalar ile kıyıları sular altında bıraktığında, barajlar ya da setler yıkıldığında ortaya çıkan oldukça yıkıcı su baskınlarına sel denir.

2. Bir bölgede toprağı belirli bir süre için tamamen veya kısmen su altında bırakan ani, büyük ve düzensiz su akıntılarına verilen isimdir.
Akarsu, deniz ve göl gibi büyük su kütleleri kimi zaman fazlasıyla suyla yüklenir, bunun sonucunda taşarak yatağından çıkar ve “sel” adı verilen bir doğal felakete neden olur.

 

Coğrafya Terimi Olarak Sel:

1- Dağların dik yamaçlarından düşercesine inen, bu sırada yolu boyundaki taşları, topraklara aşağılara indiren, geçtiği yerlere zarar veren akarsu.

2- Genellikle doğal bir kanala az veya çok bağlı olarak eğim yönünde yüksek enerjili ve kontrolsüz akışa sahip, tahrip gücü yüksek su kütlesi hareketi.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Sosyal Etkileşim: İnsanların, toplumların birbirlerinden etkilenmesi, birbirlerine bilgi, kültür, vs. aktarması.

    Duygu: İnsanı insan yapan izlenim ve düşünceler.

    Kronoloji: Olayların zaman dizini ile ilgilenen Takvim bilimidir. Tarihi olayların oluş sırasını verir. "Olayların kronolojisi tarihin incelenmesini ve anlaşılmasını kolaylaştırır." Örnek bir kronojik sıralama: "30 Ekim 1918:I. Dünya Savaşı sonunda, yenilmiş Omanlı Devleti'nin galip İtilaf Devletleri ile Mondros Ateşkes Antlaşması'nı imzalaması 1 Kasım 1918:Türkiye topraklarının işgal edilmeye başlanması 19 Mayıs 1919:Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkıp Türk Bağımsızlık Savaşı'nı başlatması 22 Mayıs 1919:Türk Bağımsızlık Savaşı'nın bildirisi olan Amasya Genelgesi'nin valiliklere ve komutanlıklara gönderilmesi..." Kronoloji; zaman bilimi ve olayların tarihsel sıralanması ile ilgili bilim dalıdır. Tarih bilimi ile yakından ilgili bir bilim dalı olup oluşum süreçlerinin tarihlenmesi ve raporlanması ile uğraşır.

    Okul: Okuma yazma öğretmekten başlayarak en yüksek düzeyde bilim ve sanat bilgisi vermeye kadar, çeşitli derecelerde toplu olarak eğitim-öğretimin sağlandığı yer.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü