Eğitim Sitesi

Plankton Nedir? Plankton Hakkında Kısaca Bilgi

Plankton Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Plankton:

Deniz suyuyla sürüklenen canlı kalıntıları

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Plânkton:

Sularda bulunan,ancak mikroskopla görülebilen yaratıklar topluluğu.

 

Biyoloji Terimi Olarak Plankton:

1. Hemen hemen bütün sularda yaşayan küçük serbest yüzüşlü bitki ve hayvanlar. Planktonun fotosentez yapan üyelerine fitoplankton adı verilir.

2. Denizlerde ve tatlı sularda, suyun hareketi ile pasif olarak sürüklenen küçük organizmalar.

3. Suda yaşayan, hareket yeteneği akıntıya bağlı olan mikroskobik bitkisel ve hayvansal organizmalar.

 

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Plankton:

Deniz ve tatlı sularda suyun pasif hareketiyle sürüklenen küçük organizmalardır. Besin zinciri su ortamında bitkisel planktonlarla başlar.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Kesir Ölçek: Haritalardaki küçültme oranını basit kesirle ifade eden ölçek türüdür. 1 / 25.000 , 1 / 500.000, 1 / 1.000.000 birer kesir ölçektir. Kesir ölçekte, pay ile paydanın birimleri aynıdır. Uzunluk birimi olarak santimetre (cm) kullanılır. Örneğin : 1 / 1.000.000 ölçeğinde, arazi üzerindeki 1.000.000 cm (10 km)'lik uzunluk harita üzerinde 1 cm gösterilmiştir.

    Enine Boğaz: Her iki kıyıda türlü yapıda ve çoğunca yapı ile kıyı uzanışının birbirine uymadığı deniz boğazı. Bunlar küçük boğazlardır. Bunun tersi boyuna boğazdır.

    Nükleer Reaktör: Bölünebilen bir maddenin denetimli fisyonu sırasında enerji üretimi ile bunun ısı hâlinde boşaltılmasını temin eden aygıtlar ve düzenekler sistemi.

    Traverten: 1-Kalsiyum biokarbonatlı yer altı sularının mağara boşluklarında veya yeryüzüne çıktıkları yerlerde içlerindeki kalsiyum karbonatın çökelmesi sonucu oluşan kimyasal tortul bir taştır. 2-Genellikle sıcak su kaynaklarının yakınında ve kalsiyum karbonatlı suların yayılarak aktığı alanlarda, kirecin çökelmesi ile oluşan basamaklardır. En güzel örnekleri Denizli-Pamukkale'dedir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü