Eğitim Sitesi

Parçalı Ay Tutulması Nedir? Parçalı Ay Tutulması Hakkında Kısaca Bilgi

Parçalı Ay Tutulması Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Parçalı Ay Tutulması:

1- Ay'ın bir kısmı Dünya'nın tam gölge konisinden geçtiğinde oluşan tutulmadır. Bu durumda Ay diskinin yalnızca bir kısmı görülmez olur.

2- Ay'ın yalnız bir parçasının yerin gölge konisine girip çıkması sonucu görülen, Ay tekerinin yalnız bir parçasının kararıp tekrar açılması olayı.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Eşlek: Yer eşleğinin gök küre ile ara kesiti. Ekvator.

    Keşif (Casus) Uyduları: Keşif (casus) uydulardaki gibi bazı uyduların kamuoyuna yönelik kullanımı sınırlıdır. Keşif uyduları diğer ülkeleri gözetlemek ve bu ülkelerdeki askerî aktiviteler ile ilgili bilgi toplamak amacıyla kullanılır. Casus uydular bir ülke üzerinden geçerken o ülkeye ait radyo ve radar iletişimini kaydeder. Bu uydular savaş başlığıyla donatılıp alçak Dünya yörüngesi üzerine oturtularak yeryüzündeki mevcut hedeflere karşı yörüngesel bir silah olarak kullanılabilir. Bununla beraber uydular fırlatılan füzeyi ya da uzayda meydana gelen bir nükleer patlamayı da algılayabilir.

    Alıcı: Işığı, elektromanyetik dalgaları alıp değerlendiren araç. Göz, fotoğraf plağı, radyo, radyo teleskobu gibi.

    Mikroçip: Mikroçip, ilk olarak Apollo uzay aracının yön bilgisayarında kullanılmıştır. Şimdi her türlü araçta kullanılmaya başlanmıştır.(NASA tarafından geliştirilmiştir.)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü