Eğitim Sitesi

Microdrive Nedir? Microdrive Hakkında Kısaca Bilgi

Microdrive Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Microdrive:

IBM'in geliştirdiği minyatür bir hafıza ünitesidir. ya da hard-disk'tir denebilir. Compact Flash tip II büyüklüğünde olup 170MB, 340MB, 512MB ve 1GB lık farklı büyüklükte olanları vardır. Panasonic'in geliştirdiği ve çok ufak olan SD hafıza kartlarından sonra değerini yitirmiştir denebilir.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Tire: Hiçbir yumuşak tonu olmayan ve yalnızca iki uç yoğunluğu bulunan fotoğraf.

    RAW/Ham Dosya: Her üreticinin kendisine özel olarak tanımladığı ve dosya uzantısı farklı olan ham dosya biçimi, her türlü bilgiyi içinde barındırıyor. Canon için CRW, Fujifilm için RAF, Nikon için NEF, Sony için ARW gibi uzantılar görmek mümkün.

    2x 4x 6x 8x 10x: Bir kameranın objektifinin optik ya da dijital olarak yaptığı zoom oranını ifade eder. Örneğin 3x değeri 3 kademe optik veya dijital olarak çekim alanına yakınlaşma şeklinde düşünülebilir. X harfinin önündeki rakam fotoğraf makinesinin objektifinin uzağı kaç kat yaklaştırabileceğine işaret eder. Optik zoom fotoğrafta hiç bir bozulma yapmaz iken dijital zoom fotoğrafta tahribata neden olur. Zira dijital zoom bir nevi yanıltmacadır.

    TTL (Objektiften Işık Ölçümü): Through the Lens'in baş harflerinden oluşan bu kısaltma, genellikle objektifin içerisinden geçerek filmi pozlayan ışığın efektif miktarını ölçen, fotoğraf makinesinin pozometresini ifade etmektedir. Bu sistem, özellikle filtre, konvertör veya uzatma tüpü gibi ışık iletimini azaltan aksesuarların kullanılması halinde çok faydalıdır. Kısaca kendi bünyesinde ışık ölçümü yapan fotoğraf makinesi özelliği.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü