Eğitim Sitesi

TTL (Objektiften Işık Ölçümü) Nedir? TTL (Objektiften Işık Ölçümü) Hakkında Kısaca Bilgi

TTL (Objektiften Işık Ölçümü) Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak TTL (Objektiften Işık Ölçümü):

Through the Lens'in baş harflerinden oluşan bu kısaltma, genellikle objektifin içerisinden geçerek filmi pozlayan ışığın efektif miktarını ölçen, fotoğraf makinesinin pozometresini ifade etmektedir. Bu sistem, özellikle filtre, konvertör veya uzatma tüpü gibi ışık iletimini azaltan aksesuarların kullanılması halinde çok faydalıdır. Kısaca kendi bünyesinde ışık ölçümü yapan fotoğraf makinesi özelliği.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    OLED (Organic Light Emitting Diode): Yeni bir ekran teknolojisidir. LCD'ye göre daha ince ve 160 dereceye kadar yandan hiç sorunsuz parlak görüntü verebilen bir ekran teknolojisidir. Arka ışığa ihtiyaç duymadığı gibi neredeyse pil canavarı olan LCD lere göre daha az enerji harcadığı için geleceğin ekran teknolojisi olmaya adaydır.

    Panorama: Bir kameranın tek bir kareninkinden çok daha geniş bir alanda çekim yapabilme kabiliyetidir. Genelde bu tür çekimleri kameralar yanyana yapılmış 3 ila 5 adet resmi daha sonra bir yazılım aracılığıyla birleştirmesi sayesinde gerçekleştirebilir. Her kamerada olmayan bu özellik için genelde stitch adında bir yazılım kullanılır.

    Pozometre ((Işıkölçer): Fotoğrafı çekilecek bir cisim üzerine düşen ya da ondan yansıyan ışığın yoğunluğunu ölçen ve bu ölçüme göre pozlama değeri belirleyen aksesuardır. Çalışma prensibine göre temel olarak ikiye ayrılır; 1- Düşen ışığı ölçenler: Objenin üzerine gelen ışığı ölçer. Önerdiği enstantane/diyafram değerlerini ayrıca makinede ayarlamak gerekir. 2- Yansıyan Işığı Ölçenler: Bu pozometre türü objeden yansıyan ışığı ölçmektedir. Makinenin içerisinde yer alabildiği gibi ayrıca bir araç olarak da kullanılabilmektedir.

    Underexposure: Bir kameranın normal pozlamanın altında yani karanlık bir şekilde hatalı pozlama yapmasına denir. Ki bunun sebebi CCD ye yeterli ışık kaynağının gidememesidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü