Eğitim Sitesi

Kapalı Pozisyon Nedir? Kapalı Pozisyon Hakkında Kısaca Bilgi

Kapalı Pozisyon Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Kapalı Pozisyon:

Bakınız : Uzun pozisyon

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Tasarruf Açığı: Belirli bir dönemde, yurt içi toplam tasarrufların yurt içi toplam yatırımları karşılayamaması durumunda yatırımların karşılanabilmesi için gerekli olan dış finansman miktarıdır. (Savings Gap)

    Özel Denetleme: Menkul kıymetlerin halka arzı için kayda alınmak üzere Sermaye Piyasası Kurulu'na başvuran veya Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında olup, birleşme, devir veya tasfiye durumunda bulunan anonim ortaklıklar ile aracı kurumlar ve yatırım ortaklıklarından Kurul'ca belirlenenlerin mali tablo ve raporlarının denetlenmesidir.

    Enflasyon: 1. Tüketici fiyatlarının arttığı ve satınalma gücünün eridiği ekonomik durumdur. Fiyatlar genel seviyesindeki değişimdir. Bugün için, parasal bir olgu olduğu ve uzun dönemde parasal bir büyüme olmadığı sürece enflasyonun artmayacağı genel olarak kabul görmektedir. Toptan eşya fiyat endeksleri, tüketici fiyat endeksleri, üretici fiyat endeksleri ve özel kapsamlı TÜFE göstergeleri gibi çeşitli endeksler aracılığı ile ölçülmektedir. 2. Tüm mal ve hizmetlerin genel fiyatlarında görülen artış oranı. (Belirli malların fiyatlarında diğer malların fiyatlarına oranla ortaya çıkan artışlarla karıştırılmamalıdır.) 3. Fiyatlar genel düzeyindeki sürekli artışı ifade eder. Enflasyonun olduğu bir ortamda, arza göre talep fazlalığı söz konusudur. 4. Fiyatlar genel seviyesindeki sürekli artış eğilimidir. Enflasyon, tüketici ve üretici fiyat gelişmelerini gösteren ve TÜİK tarafından yayımlanan resmi endeksler ile ölçülmektedir. (Inflation)

    Alım Opsiyonu: (Türk Dil Kurumunun İktisat Terimleri Sözlüğü'nde 'Call Option'ın Türkçe karşılığı olarak yer alan ifade) Opsiyon, sahibine, opsiyona konu olan kıymeti, kontratta yazan fiyattan, kontrat vadesinde herhangi bir yükümlülük doğurmadan alma hakkı verir. Bu tür bir mali araçta, vadede, opsiyona konu olan kıymetin fiyatı kontrat fiyatının altında gerçekleşirse opsiyon sahibi bu hakkını kullanmaz ve işlemini daha düşük olan piyasa fiyatından gerçekleştirebilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü