Eğitim Sitesi

Hicri Takvim Nedir? Hicri Takvim Hakkında Kısaca Bilgi

Hicri Takvim Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Hicri Takvim:

İslam Peygamberi Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicretini başlangıç kabul eden ve ay yılını esas alan takvim sistemidir.

 

Tarih Terimi Olarak Hicri Takvim:

Başlangıcı Hicret olan ve Müslümanlar'ın kullandığı takvimdir. En yaygın olarak kullanılanı, İlkçağ Mezopotamya uygarlıklarının kullandığı 354 günlük Ay yılı takvimini esas alır. Bu takvimin kullanılması maliye ve vergi alanlarında sorun yarattığı için süreç içerisinde güneş yılını esas alan Rumi, Miladi gibi takvimler kullanılmıştır.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Rumi Takvim: Mali işlerde kullanılmak üzere eski Bizans takvimi esas alınarak hazırlanmıştır. 1839'da bütün resmî ve mali işlemlerde hicri takvimle beraber kullanılmaya başlanmıştır. Başlangıç olarak "Hicret" esas alınmış, ancak güneş yılı esasına göre hazırlanmıştır. Rumi takvim 1 Ocak 1926'da miladi takvimin yürürlüğe girmesine kadar kullanılmıştır. Miladi takvimin kabul edilmesine rağmen mali yılbaşı 1 Mart olarak kabul edilmiş ve bu uygulama 1982'ye kadar devam etmiştir. Yeni uygulamayla 1 Ocak 1983 gününden itibaren 1 Ocak günü hem takvim başı hem de mali yılbaşı olarak kabul edilmiştir.

    Zodyak Işığı: Güneş ışığının Güneş sistemine dağılmış toz parçacıkları tarafından saçılması sonucunda burçlar kuşağını boyunca ortaya çıkan ışık kuşağı. Burçlar ışığı. Burçlar kuşağı boyunca uzanan yaygın ışık şeridi.

    En Öte Noktası: Yörünge hareketi sırasında, bir cismin, yörüngenin odağına en uzak olduğu nokta. Örneğin, Dünya çevresinde elips yörüngesinde dolanan bir uydunun yörüngesi üzerinde Dünya'ya en uzak olduğu nokta.

    Uranüs Gezegeni: - Büyük gezegenler arasında yer alır. - Kütlesi, Dünya'nın kütlesinin 14,5 katıdır. - Bir gaz gezegenidir. - Dönme ekseninin yörünge düzlemine çok yakın, yani yana eğik olması ile diğer gezegenlerden ayrılır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü