Eğitim Sitesi

Rumi Takvim Nedir? Rumi Takvim Hakkında Kısaca Bilgi

Rumi Takvim Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Rumi Takvim:

Mali işlerde kullanılmak üzere eski Bizans takvimi esas alınarak hazırlanmıştır. 1839'da bütün resmî ve mali işlemlerde hicri takvimle beraber kullanılmaya başlanmıştır. Başlangıç olarak "Hicret" esas alınmış, ancak güneş yılı esasına göre hazırlanmıştır. Rumi takvim 1 Ocak 1926'da miladi takvimin yürürlüğe girmesine kadar kullanılmıştır. Miladi takvimin kabul edilmesine rağmen mali yılbaşı 1 Mart olarak kabul edilmiş ve bu uygulama 1982'ye kadar devam etmiştir. Yeni uygulamayla 1 Ocak 1983 gününden itibaren 1 Ocak günü hem takvim başı hem de mali yılbaşı olarak kabul edilmiştir.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Spektrum: Işık bir prizma yada kırınım ağı yardımı ile yayıldığında oluşan renkli bant. Bir cismin farklı dalga boylarında yaydığı ışınım enerjisi. Işınım tayfı.

    Kütle Çekimi: Kütlesi olan maddeler arasındaki çekim kuvveti.

    Usturlab: Güneş ve yıldızların çevren yüksekliklerini ölçüp buradan zaman hesabı yapmayı sağlayan eski bir gözlem aracı.

    Kablosuz Aletler: Kablosuz aletler, ilk olarak Ay yüzeyinde kullanılmak için tasarlanan delgi ve vakum aletleridir. (NASA tarafından geliştirilmiştir.)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü