Eğitim Sitesi

Hatayi Nedir? Hatayi Hakkında Kısaca Bilgi

Hatayi Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Hatayi:

Türk bezeme sanatlarında çok sık kullanılan stilize çiçek örgüsü. Genellikle dikine alınmış kesitler hâlinde, ince kıvrımlarla birbirine bağlanarak madalyonlar içinde bu stilize çiçekler, çoğu kez rumi, bulut, yaprak vb. örgelerle birlikte bir kompozisyon oluşturur. Osmanlı döneminde taş, ahşap, dokuma ve seramik gibi çok çeşitli malzeme yüzeylerine değişik tekniklerle uygulanmış, tezhip ve cilt sanatında da kullanılmıştır.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Hatayi:

İnce kıvrımlarla birbirine bağlanan madalyonlar içinde toplanan üsluplaştırılmış çiçek ve yapraklardan meydana gelen, kıvrıkdallı Türk süslemesi.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Disiplinlerarası Sanat (Performans Sanatı): Sanat disiplinleri arasındaki sınırları kaldırmak ve "belirli bir sanat türü ile sınırlı olmadan, kendi kavramsal arka planına uygun olarak ve izleyicinin de tamamlaması ile kendine ait yeni bir estetik ve yeni bir anlam bağlamı" meydana getirilmesidir.

    Aplike: 1. Orta Asya Türk Sanatında çokça görülen, kumaş üzerine başka bir kumaştan veya deriden kesilerek işlenen bir süsleme tekniği. 2. Düz veya desenli bir kumaştan kesilmiş motiflerin bir başka kumaşa işlenmiş durumu.

    Frotaj: Otomatizm doğrultusunda çalışan Gerçeküstücü sanatçıların uyguladığı "sürtme" tekniği. Ernst tarafından geliştirilen bu teknikte ahşap, taş ya da dokuma gibi dokulu bir yüzey üstüne yerleştirilen kağıda siyah ya da renkli bir malzeme sürtülerek dokunun kağıda geçmesi sağlanır. Böyle elde edilen rastlantısal desenler resimsel tasarımın temelini oluşturur. Türkçe'de "sürtme" ya da "ovalama" terimleriyle de karşılanır.

    Yalı: Özellikle devrin ileri gelenleri tarafından deniz kenarlarına yaptırılan saraylardır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü