Eğitim Sitesi

Aplike Nedir? Aplike Hakkında Kısaca Bilgi

Aplike Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Aplike:

1. Orta Asya Türk Sanatında çokça görülen, kumaş üzerine başka bir kumaştan veya deriden kesilerek işlenen bir süsleme tekniği.

2. Düz veya desenli bir kumaştan kesilmiş motiflerin bir başka kumaşa işlenmiş durumu.

 

Tarih Terimi Olarak Aplike:

Düz veya desenli bir kumaştan kesilmiş motiflerin bir başka kumaşa işlenmiş durumu.

 

Konfeksiyon Terimi Olarak Aplike:

Giysi parçalarının üstüne tutturulan, dikilen veya yapıştırılan amblemler, kesilmiş kumaş şekilleri, figürler veya motifler.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Fresko: 1. Kireç ve mermer tozu karışımı yaş sıva üzerine yapılan sulu boya resim. 2. Yaş duvar sıvası üzerine kireç suyunda eritilmiş madenî boyalarla resim yapma yöntemi.

    Prototip: İlk örnek, model.

    Bazilika: 1. Ortadaki yüksek, yanlardaki daha alçak olmak üzere içi; iki sıra sütunla, üç salon (nef) a ayrılmış, dikdörtgen biçiminde kilise. 2. Ortada bir ana nef ve her iki yanında birer neften oluşan dikdörtgen biçimli yapı. Ortadaki büyük nef, yarım daire apsisle sonlanır. 3. Roma'da adalet ve ticaret işleri için kullanılan mekân. 4. Bir orta salon ve ondan daha alçak yan salonlardan oluşan Bizans kilisesi.

    Ready Made: Bir sanat yapıtı olarak benzerleri arasından seçilip değerlendirilmiş, üzerinde bir değişiklik yapılmaksızın kullanılmış ya da üzerindeki değişiklik sadece üretimi sırasındaki rastlantılara bağlı olarak ortaya çıkmış endüstri ürünü obje. İlk kez Dada Akımı'nın ünlü beyni M. Duchamp tarafından öne sürülmüştür. Gerçekte, bir sanat yapıtı olmaktan çok, sanat alanındaki geleneksel yaratma yöntemlerine bir eleştiri olarak yorumlanabilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü