Etnoloji Terimi Hakkında Bilgiler
Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Etnoloji:
İnsanların milletlere ayrılışını; bunların nereden çıktığını, oluşumunu, yeryüzüne yayılışını, aralarındaki niteliklerini inceleyip karşılaştıran ve sınıflayan bilimdir.
"Irkların kökenini, biyolojik ve fiziksel özelliklerini ve değişimlerini antropoloji inceler. Etnoloji ise ırkların türeyişi, dağılışı, faaliyetleri ve ilişkileriyle de ilgilenir. Yani ırkların kültürel ve toplumsal özellikleri etnolojinin konusudur.Türklerin beyaz ırktan gelmesi antropolojinin bulgusudur. Türklerin kendilerine has bir bozkır kültürüne sahip olmaları bu yönleri sayesinde başka milletlerden ayrılmaları ise etnolojinin konusudur."
Tarih Terimi Olarak Etnoloji:
Toplumların (halkların) yapısını, kültür özelliklerini ve köklerini inceleyen halk bilimidir. Halkları ve kültürlerini sınıflandırır, onların kaynaklarını ve dağılımlarını, göç eylemlerini ve yayılışlarını araştırır.
Coğrafya Terimi Olarak Etnoloji:
Eski ve yeni toplumların kültürlerini inceleyen, maddi ve manevi kültür unsurlarını sistemli olarak açıklama, karşılaştırmalar yapmak suretiyle insanlığın kültür tarihini esas alan bilim dalı. Halk bilgisi.
Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri:
Töre: Bir toplulukta benimsenmiş, yerleşmiş davranış ve yaşama biçimlerinin, kuralların, görenek ve geleneklerin, ortaklaşa alışkanlıkların, tutulan yolları
İnsanlık: Geçmişte yaşamış, günümüzde yaşamakta olan insanların tümü.
Üniter Yapı: Devletin egemenlik hakkını kullandığı tüm sınırlar içinde aynı yasaların geçerli olduğu yapı.
Ruhban: Rahipler.
Tüccar: Ticaret yapan, ticaretle uğraşan kimse, tacir.
Körleme deney: Ne deneklerin ne de deneyi yapanların hangi grubun kontrol, hangisinin deney grubu olduğunu bilmemeleri.
Milat: 1. Hz. İsa'nın doğduğu gün.
2. Herhangi bir olayın başlangıcı.
Öşüriye: Fethedilmeden önce de Müslüman'ın elinde olan arazidir. Böyle topraklardan öşür vergisi alınırdı.