Eğitim Sitesi

Çözümleyici felsefe (analitik felsefe) Nedir? Çözümleyici felsefe (analitik felsefe) Hakkında Kısaca Bilgi

Çözümleyici felsefe (analitik felsefe) Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Çözümleyici felsefe (analitik felsefe):

Dil çözümlemelerine dayalı felsefe yöntemini geliştiren ve felsefenin görevini mantıki dil çözümlemeleriyle sınırlayan felsefe akımlarının tümü.

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    Teoloji: Tanrı bilim-ilahiyat.

    Kavram Realizmi: Kavramların insan zihninden bağımsız gerçek varlıklar olduğunu öne süren yaklaşımdır. Güzel insan, güzel çiçek, güzel kuş geçici varlıklar iken güzellik kalıcı gerçekliktir. Bu örnekteki kavram, güzellik, soyut, genel ve değişmez bir varlıktır. Demek ki asıl varolan şu ya da bu insan değil insan kavramıdır. Ortaçağ boyunca süren "tümel varlıklar mı, yoksa tekil varlıklar mı gerçek varolandır?" tartışması kavram realizmini ikiye ayırmıştır: a- Nominalizm b- Konseptualizm

    Lavirat: Eşi ölen kadının, kocasının kardeşiyle evlenmesidir. Bu evlilik biçiminde kadının kocasından düşen mirası alıp baba evine gitmesi, dul kadına toplumun iyi gözle bakmaması, kadının aileden ayrılması durumunda çocuklardan ayrılması ve kadının aileden ayrılması durumunda ailenin sırlarını dışarıya duyurması kaygıları etken olmuştur.

    Davranış Kalıbı: Toplumda belirli davranışların uygun bulunup yinelenmesi sonucu ortaya çıkan genel davranış biçimi. Aynı davranışta bulunan insanların, sürekli bu davranışlarını yinelemeleri sonucu ortaya çıkan davranış ve düşünme alışkanlığı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü