Eğitim Sitesi

Çırağan Baskını Nedir? Çırağan Baskını Hakkında Kısaca Bilgi

Çırağan Baskını Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Çırağan Baskını:

20 mayıs 1878 tarihinde Padişah II. Abdülhamit'i tahttan indirerek, yerine V. Murat'ı yeniden tahta çıkarmak amacıyla Ali Süavi'nin yönetiminde 70 kişiyle düzenlenen başarısız bir kalkışmadır. II. Abdülhamit'in 14 Şubat 1878'de Osmanlı Mebuslar Meclisi'ni dağıtması ve aydınlar üzerinde yoğun bir baskı uygulamasına karşı bir eylemdir. Sonuçta, baskının lideri Ali Süavi eylem sırasında öldürülecektir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    İttihat Ve Terakki Cemiyeti: .Abdülhamit'in Osmanlı Mebuslar Meclisi'ni dağıtmasından sonra uygulanmaya başladığı istibdat (baskı) yönetimine karşı 1889 yılında Osmanlı aydınlarınca kurulmuştur. Özellikle Harbiye ve Tıbbiye çevresinde örgütlenen dernek, 1908 yılında Makedonya Ayaklanması'nı düzenlemiştir. Ayaklanmanın hızla genişlemesi üzerine II.Abdülhamit meşrutiyeti yeniden ilan etmek zorunda kalmıştır. Bu gelişmeden sonra siyasal parti özelliğine kavuşmuş ve 31 Mart Ayaklanması'nı bastırdıktan sonra Osmanlı siyasi hayatında belirleyici olmaya başlamışlardır. 14 Ocak 1913 'de düzenlenen Bab-ı Ali Baskını' yla tek başlarına iktidara gelmişlerdir. Osmanlı Devleti'nin Almanya'nın denetimine girmesinde ve I. Dünya Savaşı'na katılmasında önemli bir rol oynamıştır. Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı'ndan yenik çıkmasından ve Mondros Ateşkes Antlaşması'nın imzalanmasından sonra kendini dağıtan örgütün yöneticileri yurt dışına kaçmışlardır.

    Gamalı Haç: Kimi eski uygarlıkların ve dinlerin (Hitit, Hindu, Budist), genel olarak güneşin simgesi olarak kullandıkları,çağımızda da Nazizm'in simgesi olan, uçları Yunan abecesinin gama harfi biçiminde kırılmış olan haç şekline benzer işarettir.

    İçtima: Toplanma, toplantı.

    II. Meşrutiyet: II. Meşrutiyet'in İlan Edilme Nedenleri İç Nedenler II. Abdülhamit'in II. Meşrutiyet'in İlanını Kabul Etmesinin Sebepleri : 1. İttihat ve Terakki Cemiyeti'ne bağlı olan bazı subayların Rumeli'de ayaklanması 2. Tahta, Osmanlı hanedanından başka bir kişinin geçeceği söylentisi 3. Serez'den bir ordunun İstanbul'a yürüyeceğine dair padişaha gelen telgraf 4. Ordu ve halk arasında isyan belirtilerinin ortaya çıkması Dış Etkenler En önemli dış etken "Reval görüşmesi" dir. Reval Görüşmesi'nde şu kararlar alınmıştır: 1. Ruslar, Balkanlar'da serbest bırakılacak 2. İstanbul ve Boğazlar Ruslara verilecek 3. Makedonya Bölgesi'nde ıslahat yapılacak

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü