Eğitim Sitesi

Cins Nedir? Cins Hakkında Kısaca Bilgi

Cins Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Cins:

Canlıların sınıflandırılmasında kullanılan bir terim olup, türleri içerisine alan taksonomik bir gruptur.Örneğin köpek (Canis), meşe (Quercus) gibi.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Cins:

Canlıların sınıflandırılmasında kullanılan bir terim olup, türleri içerisine alan taksonomik bir gruptur.Örneğin köpek (Canis), meşe (Quercus) gibi.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Cins:

1- Genel nitelikleri aynı olan nesnelerin tümü.

2- Cins, "altında türlerin sıralandığı şeydir" diye tanımlanabildiği gibi, "gerçekleri farklı olan şeylere, bunlar denir diye sorulduğunda verilen yanıttır" biçiminde de tanımlanabilir. Örneğin, "domates, biber, patlıcan nedir?" diye sorulduğunda, "sebze" yanıtı cinsi gösterir. İçlem açısından bakıldığında "cins, özellikler yığınıdır."

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Cins:

Aralarında ortak özellikler bulunan varlıklar topluluğu.

 

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Cins:

Birçok kalıtsal özellikleri yönünden, birbirine benzeyen ve aralarında sıkı bir akrabalık ve orijin birliği gösteren türlerin, oluşturduğu gruba verilen taksonomik isimdir.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Zigot: Dişi ve erkek eşey hücrelerinin birleşmesiyle oluşan döllenmiş yumurta hücresi. İki gametin birleşmesiyle oluşan hücre, bu hücrede gamet çekirdekleri birbiriyle kaynaşır. Diploit jenerasyonun ilk evresi.

    Bivalent: Sentromeri henüz bağlı iki homolog kromozomun kardeş kromatitler oluşturmak üzere kendilerini eşlemesi sonucu oluşan grup.

    İzogami: Şekil ve büyüklük bakımından aynı olan dişi ve erkek üreme hücrelerinin birleşimiyle yeni canlı oluşumu. Gametlerin her ikisi de hareketlidir. Su yosunlarında görülür. Örnek:Yeşil su yosunu (ulotrix)

    Fotosentez: 1. Işık enerjisinin kimyasal enerjiye dönüştürülerek glikoz ya da diğer organik bileşiklerde depolanması olayı. 2. Yeşil bitkilerin, güneş enerjisi ve klorofil pigmenti yardımıyla Karbondioksit(CO2) ve Su (H2O)'dan besin maddelerini üretmesidir. 3. Yeşil bitkilerin kloroplastlarında karbon kaynağı olarak karbondioksitin, hidrojen kaynağı olarak da suyun kullanılması ile yeşil pigment olan klorofilde tutulan güneş enerjisiyle ATP oluşması ve karbonhidratların sentezlenmesi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü