Eğitim Sitesi

Büyük Format Nedir? Büyük Format Hakkında Kısaca Bilgi

Büyük Format Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Büyük Format:

Filmler boyutları (format) itibariyle üçe ayrılırlar: Standart (35mm.), Orta ve Büyük format. Büyük format, orta format olarak kabul edilen 4x5, 6x7, 8x10 (en x boy) ölçülerinden daha büyük filmler için kullanılır. Büyük formatın avantajı, görüntü kalitesinde çok az kayıpla, oldukça büyük baskılara izin verebilmesidir. Büyük format' ta gren sorunu yoktur ve örnek baskılar (kontakt) doğrudan negatiflerden yapılabilir.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Vizör: 1. Fotoğraf makinesinde fotoğrafı çekilecek konunun görülmesini sağlayan, görüntü alanının sınırlarını gösteren optik sistem. 2. Fotoğraf makinelerinde konuyu kadrajlamaya (çerçevelemeye) yarayan düzenek, bakaç. (viewfinder system)

    Flaş Senkronizasyonu: Flaşın, obtüratörün açılmasına uyumlu olarak çalışmasıdır. Flaş senkronizasyonu için gerekli olan örtücü (enstantane) hızı makinenin türüne göre değişir (1/125, 1/60 gibi). Kendi içinde flaşı olan kompakt makinelerde ve özel kullanımlı flaşa sahip SLR makinelerde doğru örtücü hızı otomatik olarak ayarlanır. Fotoğraf makinelerinde genellikle iki tür flaş eşlemesi bulunmaktadır. Bunlardan "X" işaretli olan elektronik, "M" işaretli olanı magnezyum flaşlar için kullanılan eşleme noktalarıdır.

    Yavaş/Hızlı Film: Bir filmin hızı, filmin ışığa duyarlılığına bağlı olarak ISO değeri ile ifade edilir: Değer büyüdükçe duyarlılık artar ve daha düşük ışıkta çekim mümkün olur.

    Arka netlik: Objektifin en arka elemanının tepe noktasıyla film ya da algılayıcı düzlemi arasındaki uzaklık. Bu, her zaman objektifin odak uzaklığına eşit değildir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü