Eğitim Sitesi

Vizör Nedir? Vizör Hakkında Kısaca Bilgi

Vizör Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Vizör:

1. Fotoğraf makinesinde fotoğrafı çekilecek konunun görülmesini sağlayan, görüntü alanının sınırlarını gösteren optik sistem.

2. Fotoğraf makinelerinde konuyu kadrajlamaya (çerçevelemeye) yarayan düzenek, bakaç. (viewfinder system)

 

Sanat Terimi Olarak Vizör:

Fotoğraf makinesini konuya yöneltmeye, konuyu çerçevelemeye, netleştirmeye, çekimin sağlıklı bir şekilde gözle kontrol edilmesini sağlayan mekanizma.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Paralaks Hatası: Kompakt makineler ile telemetreli fotoğraf makinelerinde vizör ile objektif arasında belirli bir mesafe olduğundan yakın mesafedeki objelerin yanlış açı ile belirmeleri şeklinde ortaya çıkan kadraj hatasıdır.

    Poz Toleransı: Bir filmin az veya çok pozlanmış olmasına rağmen kabul edilebilir bir görüntü verme kapasitesini ifade eder. Negatif filmler genellikle daha fazla poz genişliğine sahiptir ve iki stopluk az veya çok pozlamalarda dahi baskı alınabilecek görüntüler oluşabilmektedir. Diapozitif filmlerde ise bu tolerans daha az olduğundan, tatmin edici sonuçların alınabilmesi amacıyla daha kesin poz değerleri kullanılmalıdır.

    Tartarik asit: Pastacılıkta, kumaş basmacılığında, bazı içkilerin hazırlanmasında, fotoğrafçılıkta kullanılan, izomerli kristal organik bileşik (C4H6O6).

    Kadraj: Çerçeveye alınan bir görüntüye dahil edilen unsurların tümünü ifade eder. Kadraja fotoğraf çekilirken vizörden bakarak karar verilebileceği gibi, çekilmiş bir fotoğraf da daha sonra farklı şekilde kadrajlanabilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü