Eğitim Sitesi

Asitsiz Kağıt (Acid-free paper) Nedir? Asitsiz Kağıt (Acid-free paper) Hakkında Kısaca Bilgi

Asitsiz Kağıt (Acid-free paper) Terimi Hakkında Bilgiler

Kütüphanecilik Terimi Olarak Asitsiz Kağıt (Acid-free paper):

Üretim sırasında nötr veya alkalin pH düzeyi 7.0 ya da daha yüksek tutulan kağıt. Genellikle güzel sanatlar baskılarında, sınırlı basım baskılarında, fotoğraf albümlerinde ve kütüphane malzemesinin korunmasında kullanılır. Kağıttaki asidin başlıca kaynağı ağacın odun özüdür (lignin). Asitsiz kağıt mutlaka kalıcı demek değildir ama kalıcı olması istenen kağıtlar her zaman asitsizdir.

 

    Benzer Kütüphanecilik Terimleri

    Süreli Yayın Dizini (Periodical index): Belli bir grup süreli yayında bulunan makaleleri konuları ve yazarları itibariyle listeleyen eser. Bazı periyodik dizinler geneldir. Bazıları ise belli alanları kapsar. Bu dizinler atıfları, özleri (abstarct) ve bazen de makalelerin tam metinlerini sağlarlar.

    Kullanıcı Kimliği: Bilgisayarla işletilen kaynakların belirli bir kullanıcısına ait başka bir benzeri olmayan bir sayı veya isim. Kullanıcı kimliği kütüphane kaynaklarına uzaktan erişim için gereklidir.

    Biyobibliyografya (Bio-bibliography): Eserlerin yazarı veya yazarları hakkında yaşam öyküsel kısa bilgi içeren bibliyografya.

    www (Dünya Çapında Ağ): İçerisinde yazı, grafik, ses ve hareketli görüntü barındıran internetin bir parçası olan bilgi ağı. web, www, w3 olarak da bilinir. Web, belli internet tarayıcılarını Internet Explorer, Chrome, Opera, Safari veya Firefox gibi tek bir erişim metoduyla birleştirir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Kütüphanecilik Terimleri Sözlüğü